Igor Barat: Pentru Republica Moldova nu este altă alternativă decât integrarea europeană

Embed:

Republica Moldova nu are altă alternativă decât integrarea europeană. Declaraţia a fost făcută de ex-responsabilul în cadrul Guvernului Slovaciei pentru introducerea monedei euro, Igor Barat, în cadrul Forumului economic "Republica Moldova în noul context regional".

"Ceea ce se întâmplă în Moldova, confirmă cuvintele domnului Barosso. Din punct de vedere geografic aveţi foarte multe în comun cu ţara mea. Ambele ţări avem situaţii similare. Ambele ţări am fost în blocul sovietic. Trecutul nostru este similar şi asta ne face să avem experienţe comune. După anii 90 au fost alte multe similarităţi între ţările noastre. Slovacia era una dintre cei mai săraci aplicanţi la aderarea la Uniunea Europeană. A fost şi o situaţie politică complicată. Am putut aplica în 2009 când am îndeplinit toate condiţii. Moldova este pe calea de integrare europeană.

Acordul de Asociere cu UE este un act extrem de important. Va trebui să lucraţi foarte mult, va fi nevoie de foarte mult sacrificiu. Pentru cei dintre dvs, cei care sunteţi în această sală, dacă sunteţi la vârsta de 40 de ani sau peste, probabil nu veţi fi în stare să vă bucuraţi de totala integrare a Moldovei în instituţiile Euro-Antlantice pentru că asta durează. Copii şi nepoţii Dumneavoastră se vor bucura în urma integrării. Integrarea va crea condiţii mai bune în ţara Dvs., libertate pentru cetăţeni. 

Experienţa ţării noastre arată că nu există alte alternative. Ţările noastre au aceleaşi valori. Viitorul nostru este într-o comunitate integrată. Problemele de acum vor fi mai uşor de rezolvat atunci când suntem uniţi într-o entitate europeană. Integrarea europeană este ca reconstrucţia unei case: vă ia mult timp pentru a o repara, dar atunci când ea va fi finalizată, copiii şi nepoţii Dumneavoastră se vor bucura de această casă", a mai spus ex-responsabilul în cadrul Guvernului Slovaciei pentru introducerea monedei euro, Igor Barat.

PUBLIKA.MD aminteşte că, astăzi, la Chişinău, are loc Forumulul economic "Republica Moldova în noul context regional". În cadrul forumului mai mulți oameni de afaceri vor identifica și vor discuta cele mai bune idei și soluții pentru dezvoltarea economică a țării noastre.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de Vlad Plahotniuc.

CITEŞTE ŞI: Vlad Plahotniuc la Forumul economic al AOAM: Noi trebuie să mergem înainte pe calea europeană

CITEŞTE ŞI: Vladislav Zhukovskiy: Moldova a obţinut peste 3,5 miliarde de dolari doar din investiţii

CITEŞTE ŞI: Pirkka Tapiola: Pentru Republica Moldova, Acordul DCFTA este o uşă deschisă pe piaţa globală

CITEŞTE Şi: Calmîc: Vom elabora noi Coduri Fiscale şi Vamale care să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri

CITEŞTE ŞI: Igor Barat: Pentru Republica Moldova nu este altă alternativă decât integrarea europeană

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip: Guvernul trebuie să fie partener al mediului de afaceri şi nu cineva cu pretenţii abuzive

CITEŞTE ŞI: J. M. Barroso: Moldova are multe de făcut pentru a atinge scopurile progresului social şi economic

CITEŞTE ŞI: Cel mai mare retailer german, Kaufland, are PLANURI MARI pentru Moldova

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu