Ieftinirea carburanților îi bucură pe transportatori! Economiile obținute îi ajută să-și acopere cheltuielile

Embed:

Ieftinirea produselor petroliere îi bucură pe transportatorii din ţară. Administratorii de rută susţin că în urma diminuării preţurilor reuşesc să acopere alte cheltuieli legate de reparaţia unităţilor de transport.

Totodată, astăzi în cadrul unei şedinţe, experţii ANRE şi petroliştii din ţară au discutat despre noua lege cu privire la plafonarea preţurilor la carburanţi.

De la începutul anului un litru de benzină s-a ieftinit de cu 1 lei şi 6 bani, motorina cu 1 şi 43 de bani, iar gazul lichefiat - cu aproximativ 50 de bani. Ieftinirea carburanţilor îi bucură în pe transportatori.

Veaceslav Găină administrează patru rute de microbuz în Capitală şi spune că lunar face economii de câteva sute de lei per unitate. Banii economisiţi merg la întreţinerea şi reparaţia maşinilor.

"La o unitate de transport undeva pe lună revine la 500 de lei economie. Un leu 40 şi un leu 50 a avut loc ieftinirea la motorină asta e foarte, foarte bine, bravo lor, le doresc să facă mai departe tot aşa", a spus administratorul de rută, Veaceslav Găina.

Astăzi a fost discutată şi noua lege care prevede stabilirea unui plafon la comercializarea produselor petroliere cu amănuntul.

"Odată ce se va modifica acest concept el o să stimuleze ca operatorii să-şi optimizeze costurile şi să se încadrareze să participe la concurenţa pe piaţă", a spus şeful de Direcţie în cadrul ANRE, Alexandru Mija.

Preţurile plafon vor avea la bază valoarea medie a carburanţilor pe piaţa internaţională, cota accizilor, precum şi marja comercială specifică, care se determină în funcție de cheltuielile și profitul companiilor petroliere. Deocamdată, aceasta nu a fost stabilită.

"Trebuie să ne asigurăm că atât noi cât şi ANRE-ul au la bază aceleaşi cifre care se vor include în aceste formule, nu că ei calculează la baza altor cifre şi respectiv au marja diferite faţă de care noi ne închipuim", a declarat director general al unei companii petroliere, Iolanta Mura.

Noua metodologie de calcul a preţurilor la produsele petroliere urmează să intre în vigoare la 1 aprilie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu