"Ieftinirea carburanţilor este nesemnificativă, în comparaţie cu preţul petrolului de la bursele internaţionale"

Embed:

Ieftinirea produselor petroliere operată ieri de compania Lukoil este nesemnificativă. O spun specialiştii care mai afirmă că, preţurile afişate de benzinării sunt cu puţin peste un procent mai mici faţă de cele anterioare.

Experţii consideră că ieftinirea ar trebui să fie mai semnificativă. Asta în condiţiile în care preţul petrolului la bursele internaţionale a scăzut cu 12 la sută.

"Ar trebui să ne aşteptăm, poate chiar mai târziu un pic, la nişte ieftiniri respectiv într-acelaşi procentaj. Cel mai grav este, astăzi am constatat, că nimeni de fapt nu reglementează această piaţă. ANRE-ul se spală pe mâini, iar ANPC-ul iarăşi nu are atribuţii. În condiţiile în care nimeni nu reglemenatează aceste preţuri, nu putem să ne aşteptăm la aceste scăderi", a declarat expertul economic, Victor Ciobanu.

"Eu nu am auzit explicaţii cât de cât plauzibile din partea Asociaţiei Importatorilor de Petrol şi nici de la alţi petrolişti. Agricultorii aşteaptă o ieftinire mai pronunţată. În opinia noastră, această ieftinire urmează să fie undeva până la un leu, cel puţin 80 de bani", a spus preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Directorul general ANRE, Victor Parlicov, susţine că există temei pentru o ieftinire mai nuanţată a carburanţilor.

"În opinia noastră, este loc de o reducere de preţ mai pronunţată. Ceea ce ţine de competenţa noastră să monitorizăm să nu fie depăşite ratele de profitabilitate incluse în lege. Dacă continuă trendul accentuat, în foarte scurt timp ei vor ajunge la situaţia când vor depăşi cele 10% prevăzute de legislaţie", a spus directorul general al ANRE, Victor Parlicov.

Deocamdată doar o singură companie a ieftinit benzina şi motorina. Astfel, benzina cu cifra octanică 95 costă 16 lei şi 82 de bani pentru un litru, iar un litru de motorină poate fi cumpărat cu 16 lei şi doi bani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu