Ieftinire de ochii lumii! Facturile la gaz vor rămâne neschimbate, deşi prețul de achiziție va fi mai mic, începând cu 1 ianuarie 2020

Embed:

Ieftinire de ochii lumii! Facturile la gaz vor rămâne neschimbate, deşi prețul de achiziție va fi mult mai mic, începând cu 1 ianuarie 2020.  

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful "Moldovagaz", Vadim Ceban, a încercat să explice de ce tarifele vor rămâne aceleaşi, deşi după vizita la Moscova, premierul Ion Chicu anunţase că de la anul vom cumpăra gaz din Rusia cu doar 173 de dolari pentru mia de metri cubi. Oficialul a spus că instituţia pe care o conduce încearcă să calculeze pierderile financiare acumulate ca urmare a menţinerii tarifelor la gaz pentru consumatorii finali.

"Noi lucrăm cu ANRE să definitivăm valoare de facto a devierilor financiare, adică acelor pierderi pe care noi le-am avut, pentru că noi nu la timp a fost ajustat. Dacă ne înţelegem la un grafic de eșalonare a acestor devieri, atunci tariful va rămâne la acelaşi nivel", a spus directorul "Moldovagaz", Vadim Ceban. 

Şeful "Moldovagaz" a mai spus că, dacă Moscova şi Kievul nu vor ajunge la un acord în privinţa tranzitului de gaze, va fi utilizată o variantă de alternativă, care presupune o posibilă majorare a tarifului de import. În cadrul conferinţei de presă, Vadim Ceban a declarat că autorităţile au ca alternativă pentru importul de gaze coridorul Transbalcanic în regim revers. 

"Regulatorul ucrainean trebuie să publice tariful de intrare în Ucraina şi ieşire din Ucraina. Vor fi anumite costuri, noi suntem acum în discuţii. La costul de achiziţie a gazului, evident, cred că se va adăuga intrare şi ieşire din Ucraina", a menţionat Vadim Ceban.

Şeful statului explică de ce nu e posibilă o micşorare a preţului gazului pentru consumatorul final.

"Pentru că preţul de achiziţie a fost mai mare în anul curent, s-au acumulat pierderi care nu au fost incluse în tarif anterior, în urma micşcorării tarifului de către guvernarea Partidului Democrat pentru anul 2018. Pentru a nu majora tariful anul acesta, el va fi compensat din reducerea preţului pentru anul viitor", a declarat şeful statului, Igor Dodon.

Anterior, autorităţile de la Chişinău au anunţat că pregătesc mai multe soluţii privind aprovizionarea cu gaze naturale, în cazul  va fi sistat tranzitul prin Ucraina. Prima sursă alternativă, realizată în premieră, constă în transportarea gazelor prin regim revers, prin coridorul Transbalcanic, care traversează o parte din  teritoriul Ucrainei.

Reversul ar urma să fie asigurat de Turcia, Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova, prin stația de măsurare gaze Căușeni, acolo unde se reconstruieşte conducta magistrală "ȘDKRI" (Shebelinka – Donețk – Krivoi Rog – Ismail).  Capacitatea anuală de transportare este de 9 miliarde de metri cubi, iar cea zilnică - de 18 milioane.

Anual, ţara noastră are un consum de 2,9 miliarde de metri cubi de gaz, dintre care pe partea dreaptă a Nistrului consumul este de 1,1 miliarde de metri cubi, iar în regiunea transnistreană, de 1,8 miliarde de metri cubi.

 

loading...

Lasă un comentariu