Idlib: Ankara şi Washingtonul vor continua cooperarea bilaterală

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său american, Donald Trump, au căzut de acord să continue cooperarea lor în regiunea siriană Idlib, unde este în curs o ofensivă împotriva jihadiştilor şi rebelilor, pentru "a împiedica noi crize umanitare", a anunţat miercuri Ankara, scrie agerpres.ro.

Cei doi preşedinţi, care au discutat telefonic în cursul serii de miercuri, au ca obiectiv comun "să continue cooperarea lor pentru a proteja civilii la Idlib (...) şi a împiedica noi crize umanitare", potrivit preşedinţiei turce.

De la sfârşitul lui aprilie, bombardamentele regimului sirian şi aliatului său rus au ucis circa 900 de civili în regiunea Idlib, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). ONG-ul a raportat că 16 civili, dintre care şapte copiii, şi-au pierdut viaţa miercuri în zona respectivă.

Aflat în vizită oficială la Moscova, Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat marţi "profunda îngrijorare" legată de această regiune din nord-vestul Siriei, una dintre ultimele care scapă controlului autorităţilor de la Damasc şi frontalieră Turciei, şi a avertizat că Ankara va reacţiona dacă soldaţii săi sunt puşi în pericol la Idlib.

După mai multe luni de intense bombardamente ale aviaţiei ruseşti şi siriene, forţele armate ale preşedintelui Bashar Al-Assad au lansat în provincie la începutului lui august o ofensivă la sol, cucerind mai multe localităţi importante.

Declanşat în 2011 de represiunea de către putere a manifestaţiilor prodemocraţie, războiul din Siria a făcut peste 370.000 de morţi.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu