Icoane unicat şi tradiţii ortodoxe, păstrate cu sfinţenie în mănăstirile ortodocşilor ruşi din România (VIDEO)

Embed:

Icoane unicat şi tradiţii ortodoxe seculare mai sunt încă păstrate în mănăstirile şi bisericile ortodocşilor de stil vechi din România. Preoții și enoriașii reuşesc să îmbine, de mai mulţi ani, tradițiile străvechi şi valorile europene moderne. 

Mănăstirea de maici "Vovidenia" a fost fondată de călugării ruși, care au ajuns pe teritoriile româneşti dupa ruptura produsă în biserică. În comuna Cerkezscaia Slava din judeţul Tulcea locuiesc aproape 2.000 de ruşi.

"Aşa cum ne iubim şi apreciem părinţii, la fel facem şi cu limba pe care o vorbim. Aşa au crescut şi au trăit strămoşii noştri. În stradă vorbim în rusă şi română, iar în biserică citim în limba slavonă bisericească. Trăim aici împreună cu românii. De mici, toţi merg la mănăstire şi învaţă să citească în slavonă", a declarat o mătuşă.

Un loc special în această mănăstire este camera de rugăciuni. Anume aici, în comparaţie cu biserica, doritorii pot veni în orice moment. Aici sunt păstrate cele mai preţioase icoane. Aici poate veni oricine, pentru a-şi alege icoana şi a se ruga la ea.

Maicile respectă cu sfinţenie tradiţiile vechi:

"Mâncarea noastră tradiţională este ciorba din varză, sfeclă, cartofi, ceapă şi alte legume".

Şi în Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului pentru călugări din aceeași comună tradiţiile credinței ortodoxe sunt respectate. Moaștele sfinților și martirilor Gaveddaiu şi Kazadoyi sunt reprezentative pentru acest lăcaş.

"Aceste moaşte au mai mult de 1700 de ani. Ei au suferit pentru credinţa în Hristos şi au avut parte de multe chinuri groaznice din partea tatălui lor care a fost ispitit de diavol", a susţinut preotul Amfilohie.

La această mănăstire textele rugăciunilor sunt citite din cărţi vechi de secole.

Călugării spun ca se simt liberi într-o societate modernă: "Din fericire, în România niciodată nu au fost represiuni. Dimpotrivă, călugării au trăit întotdeauna în înțelegere, pace și armonie".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu