IATĂ de ce absolvenţii de alte etnii nu sunt admişi la facultăţile cu predare în limba română

Embed:

Unii elevi vorbitori de limbă rusă nu au putut să-şi depună dosarele pentru un loc la facultăţile cu predare în limba română, pentru că regulamentul a fost interpretat eronat de persoanele care primesc actele. Cel puţin aşa susţin reprezentanţi ai Centrului pentru Drepturile Omului. În acelaşi timp, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei susţin că nu poate fi vorba de anumite probleme, iar candidaţii ar trebui să fie mai insistenţi şi apeleze la secretariatul Comisiei de Admitere. Subiectul a fost discutat în această seară la Fabrika.

"Centrul pentru Drepturile Omului s-a autosesizat, anterior nu am avut astfel de sesizări. Este vorba de o interpretare eronată a celor care primesc documentele. Aparent, persoana care a învăţat la liceu în limba rusă şi vrea să continue în limba română, a fost discriminată. Cota de 20% este o resctricţie care nu este justificată şi a fost eronat interpretată de responsabili de la Comisia de admitere", a declarat consultantul avocatului parlamentar Svetlana Rusu.

Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei afirmă că aceste cazuri nu sunt problematice. "Nu este o problemă, băiatul trebuia să se apropie de secretarul comisiei. După ce sunt acceptaţi la studii, ei au posibilitatea să fie transferaţi în grupe de limba română. Nu este rău că sunt aceste cote, ele sunt dictate de situaţie. Ministerul Educaţiei nu poate elabora un act, fără a consulta situaţia din teritoriu. Modificările au fost aprobate în funcţie de solicitări", a declarat consultantul superior al Ministerului Educaţiei, Tatiana Gherştega.

Prim-prorectorul Universităţii Tehnice din Moldova, Petru Todos, susţine că această cotă de de 20% pentru tinerii de alte etinii este una formală, iar într-un final vor fi admişi tot studenţii. "Trebuie să facem un sondaj dacă trebuie de eliminat aceste cote. Vă asigur că acei care ne-au atacat vor vrea reintroducerea cotelor. Este o cotă formală, cred că universităţile vor înmatricula pe toţi cei care s-au înscris, din lipsă de studenţi", a spus profesorul.

Pe de altă parte, directorul Centrului "Politicon", Anatol Ţăranu, consideră că această problemă este una politică. "Problema noastră este una politică. Republica Moldova are o meteahnă. Noi am trecut printr-o revoluţie de renaştere a valorilor naţionale, însă scopul nu a fost atins până la capăt. În măsura în care la conducere se află forţe cu opinii divergente, în societate vom avea acestea problemă. Această cotă de 20% este reflectarea situaţiei de conflict, trebuie să existe condiţii egale pentru toţi studenţii", a spus el.

Publika.md precizează că absolvenţii liceelor cu predare în limba rusă din Moldova nu pot candida pentru un loc la facultăţile cu predare în limba română. Tinerii se confruntă cu o astfel de situaţie din cauza unui regulament al Ministerului Educaţiei, care are însă o explicaţie - numărul limitat de locuri pentru absolvenţii de alte etnii.

 

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu