Iașul vrea să găzduiască o fabrică Volkswagen

România este în competiție cu Bulgaria și Turcia pentru o fabrică a grupului Volkswagen, potrivit unei publicații germane. Județul Iași este luat în calcul de autoritățile române pentru o eventuală investiție, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a declarat pentru G4Media.ro că o CJ vrea să preia 80 de hectare de teren din platforma industrială Fortus pentru a le pune la dispoziția Volkswagen. Și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a declarat pentru G4Media.ro că Primăria poate pune la dispoziție peste 20 de hectare de pe platforma industrială pe care le deține.

"Avem discuții cu Casa de Insolvență Transilvania, care este administratorul judiciar al companiei Fortus Iași, pentru a prelua la Consiliul Județean 80 din cele 120 de hectare deținute de companie. E un proces complicat, trebuie și acceptul Autorității de Administrare a Activelor Statului, care e acționar, noi discutăm la guvern de acest lucru", a declarat Maricel Popa.

Șeful CJ Iași a mai spus că instituția are și o altă opțiune dacă nu va ajunge la o înțelegere cu Fortus: achiziționarea de teren din comunele limitrofe, cu fondurile Consiliului Județean, pentru realizarea unui parc industrial.

"O companie precum Volkswagen sau Skoda ar avea acces la resursa energetică în ambele cazuri, fie terenurile de la Fortus, fie terenurile achiziționate din comunele limitrofe. În plus, în județ există deja un ecosistem de companii care produc componente pentru industria auto, plus că există Universitatea Tehnică și un surplus de forță de muncă", a declarat Maricel Popa.

Mihai Chirica a spus că autoritățile locale vor trimite grupului Volkswagen o scrisoare în care vor enunța interesul pentru găzduirea investiției. 

"Pe lângă disponibilitatea fizică a halelor și terenurilor deja existente, în oraș există o rețea de licee și școli tehnice care furnizează forță calificată de muncă, plus forța de muncă disponibilizată de la combinatul Fortus și pe care știm cum să o aducem înapoi", a declarat primarul.

"Ar trebui însă ca și guvernul să ajute prin asigurarea unui regim fiscal favorabil", a spus Chirica.

Reamintim că pe 18 noiembrie, şeful grupului Volkswagen AG, Herbert Diess, a menţionat că producătorul auto caută un loc pentru o nouă fabrică multibrand în Europa de Est, a cărei producţie ar urma să înceapă după 2022. Publicaţia germană Automobilwoche, citată de Agerpres, a anunțat că posibilele locaţii sunt România, Bulgaria şi Turcia.

Fortus Iași a fost un combinat de utilaj greu, intrat în insolvență și aflat acum într-o situație critică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu