IARNA își face de cap în Moldova. Autoritățile intervin cu toate forțele. Pe drumuri se circulă anevoios

Embed:

Majoritatea drumurilor din Capitală au fost acoperite de un strat gros de polei, aşa că circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Muncitorii de la Exdrupo au lucrat la capacitate maximă pentru a reuşi să împrăştie antiderapant pe toate străzile.

Chiar şi intervenţia drumarilor a fost dificilă pe anumite porţiuni.

Şi trotuarele erau impracticabile la primele ore ale dimineţii.

La sediul IGSU a avut loc o ședință a comisiei pentru situații excepționale prezidată de premierul Pavel Filip:

"Mai avem localități care sunt deconectate de la lumină. Pe unele drumuri se circulă cu dificultate. În următoarele zile vremea ne va da bătăi de cap. Ședința de astăzi e orientată pentru a obține informațiile la moment și măsurile pe care o să le luăm. Trebuie să informăm oamenii din timp", a spus premierul Pavel Filip.

"Au fost înștiințate autoritățile publice centrale în paralel cu activitățile de informare în cazuri de urgență, am întreprins un șir de măsuri de intervenții. De la orele 7:00 pâna la 7:30 am primit informații de la fiecare șef din teritoriu. Ninsori de până la 15 centimetri au fost înregistrate în nordul țării. Se circulă cu dificultate. Deconectări de la lumină, la orele 7:00, 5 localități din 3 raioane au rămas fără energie electrică, toate deservite de Gaz-Natural Fenosa. La moment se prelungește monitorizarea situației. Apeluri de la sevciile medicale nu am avut. Suntem gata de a acorda ajutorul necesar", a spus şeful Serviciului Situaţiilor Excepţionale, Mihail Harabagiu.

 

 "Toate serviicile activează în regim non-stop. De ieri aplicăm material antiderapant. Pe timp de noapte au fost antrenate mai mult de 230 de unități. Au fost utilizate circa 2.000 de tone de material antiderapant. Curățim sectoarele de drum. În rest, se lucrează în regim non-stop, monitorizăm la fiecare oră", a spus secretarul de stat al ministerului Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi.

 

"Se monitorizează și mai plasăm și informații pentru cei care ies astăzi la drum, să verifice. Traficul este închis la Anenii Noi. Din cauza situației care s-a creat, ploaia îngheață firele și ele se rup. La Anenii Noi am primit plângeri că nu se ajunge până în sate. Acum am primit un mesaj că satul Alexeevca a fost conectat la energie electrică", a spus Ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici.

Mobilizare totală în Capitală

Angajaţii întreprinderilor municipale muncesc fără oprire de aseară pentru a împiedica formarea poleiului pe străzi şi trotuare. Primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu a convocat de dimineaţă comandamentul de iarnă. În cadrul şedinţei s-a discutat despre starea drumurilor şi cât de promt au intervenit autorităţile responsabile de curăţarea oraşului.

"Aţi intervenit în mod special pe drumurile principale pentru ca să asigurăm ca drumurile principale să fie circulabile, astfel ca poliţia, ambulanţa şi transportul public să fie funcţional. Ținând cont că azi toată ziua va ninge, vă rog să scoateți toate brigăzile, atât cele de zi cât și cele de rezervă, ca să intervenim pe parcursul întregii zile", a spus primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.


După miezul nopţii, angajații Exdrupo au intervenit în forţă pe drumurile din Capitală. Aceștia depun eforturi maxime pentru a nu crea incomodități oamenilor.

"Ne vom strădui la maxim să intervenim și să ținem situația sub control. Nu dispunem de atâta forță pentrui prevenirea poleiului, deoarece în timp de o oră și jumătate a plouat în continuu cu gheață", a spus șeful Exdrupo, Adrian Boldurescu.


Şi muncitorii de la "Spații Verzi" au împrăștiat antiderapant în Grădina Publică “Ștefan cel Mare” și în scuarul Catedralei.

"Au fost antrenați 20 de angajați și chiar la primele ore au fost deja împrăștiat pe stratul de gheață, care era așternut pe aleile principale", a spus direcția Spații Verzi, Galina Leahu.


Potrivit lui Leahu, 68 de muncitori vor lucra până mâine dimineață. Lal fel, două echipe sunt pregătite să intervină în orice moment dacă vor fi cazuri de căderi de arbori. Bătăi de cap le dau autorităților şi trotuarele, care după ploaia de noaptea trecută s-au transformat în patinoare.

"Poleiul a căzut și a înghețat, dar se lucrează permanent cu 11 unități hako plus am mai scos periile și au dotat trei tractoare cu aparte care presoară sare și nisip. O să lucrăm la maxim ca să putem scoate toate trotuarele",, a spus șef Direcţiei Locativ-Comunale, Petru Gontea.

Funcţionarii au anunțat că circulaţia transportului public nu a fost perturbată. Locuitorii afectați de condițiile meteo pot apela Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

Zăpada depusă nu se va transforma în gheață, dar va îngheța, pe măsură ce vor mai cădea temperaturi sub formă de ploaie sau mixte. Iar în zilele următoare o masă de aer tot mai rece va veni din nord-est și vremea va deveni geroasă. 

În următoarele zile, vremea se va menține rece.  În următoarele zile se așteaptă ninsori, iar pe timp de noapte temperaturile vor coborî până la -12 grade Celsius.

Fenomenul de freezing rain provoacă perturbări grave în domeniul transporturilor aeriene sau terestre, precum şi în domeniul trasportului energiei electrice (liniile aeriene de transport a energiei electrice).

Freezing rain – ploaia îngheţată poate depune pe obiectele aflate la sol un strat de gheaţă cu grosime variabilă ce poate ajunge până la 2-3 mm. În situaţia în care, pe o aeronavă aflată la sol se depune gheaţă datorită ploii îngheţate, masa acesteia poate creşte cu câteva tone. De asemenea suprafeţele de control ale aeronavei, profundoarele, flapsurile, se blochează şi devin inutilizabile.

Vremea rea a pus stăpânire şi pe ţările vecine. Cea mai gravă situaţie este în nordul României. Acolo, din cauza poleiului şi a zăpezii depuse pe carosabil, mai multe şosele sunt închise. În judeţul Suceava, drumul european a fost blocat pentru mai multe ore după ce un camion a derapat.

S-a circulat cu dificultate şi în judeţele Iaşi şi Botoşani. Zeci de echipaje de deszăpezire au fost mobilizate pentru a curăţa drumrile, dar eforturile lor erau zădarnice.

Din cauza ninsorilor abundente un nou strat de zăpadă se aşternea imediat în spatele autospecialelor. La miezul nopţii, abia dacă se mai putea face diferenţă între carosabil şi trotuare. Au fost însă şi oameni care s-au bucurat de vremea de afară şi au ieşit să facă drifturi cu maşinile. Condiţiile meteo extreme le-au creat probleme şi autorităţilor din Ucraina.

Meteorologii au anunţat că pe parcursul acestei zile va ninge abundent, iar vântul va sufla puternic. În unele regiuni, stratul de omăt ar putea depăşi jumătate de metru.

Forţele de ordine au avertizat că, din cauza vremii rele, mai multe drumuri ar putea fi închise, iar pericolul de producere a accidentelor rutiere este extrem de ridicat. Drept urmare, oamenii au fost rugaţi să evite călătoriile pe distanţe lungi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu