Iarna din Martie a pus stăpânire pe țară. Autoritățile intervin în forță pentru a face față urgiei

Embed:

Iarna a revenit în forţă. În toată ţara ninge abundent, iar în nord statul de zăpadă depăşeşte 15 centimetri. Condiţiile meteo nefavorabile i-au alarmat pe responsabilii de la Guvern. Prim-ministrul Pavel Filip a convocat o şedinţă de urgenţă şi a cerut implicarea activă a tuturor instituții.

"Vremea de afară ne dă bătăi de cap dar nu este o situaţie atât de critică încât să fi fost să convocăm o celulă de criză la nivel naţional. Unu trebuie să informăm cetăţenii cu toţii să cunoască care este starea. Doi domnule ministru Jîzdan vă rog mai ales spre seară, în perioadele mai de pic să avem mai multă poliţie pe drumuri." a declarat în cadrul ședinței premierul Pavel Filip. 

După ce a convocat şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, premierul Pavel Filip a monitorizat personal lucrările de deszăpezire din țară.

Oficialul a mers pe teren pentru a verifica lucrările de curățare a drumurilor, dar și împrăștierea materialului antiderapant.

 

Pe drumurile naţionale se circulă în condiţii de iarnă. În jur de 280 de muncitori au împrăştiat peste patru mii tone de material antiderapant. Premierul, ministrul de Interne şi cel al Economiei au inspectat mai multe şosele. Chiril Gaburici a mers la Administrației de Stat a Drumurilor şi s-a interesat de ce nu sunt funcționale toate camerele de supraveghere.

"Vrem să anunțăm populația înainte de a ieși la un traseu să intre pe site-ul nostru. Oamenii să acceseze porțiunea de drum unde au de se dus, să vadă pe camere ce se întâmplă și apoi să se pornească la drum." a declarat ministrul Chiril Gaburici. 


"Avem momente când ele sunt în așteptare. Avem acum nouă camere și sper că într-o oră, două noi le repunem." a spus Ion Drucec șeful adjuct al Administrației de Stat a Drumurilor. 

Cel mai greu se circulă în nordul țării, unde a nins puternic, iar drumarii au venit în ajutorul autorităților locale care nu reușesc să deszăpezească arterele secundare.

"Noi monitorizăm practic toate drumurile naționale prin intermediul a 43 de camere.Noi de aici putem verifica practic orice unitate care este implicată într-o perioadă sau alta."

Ministrul Chiril Gaburici a inspectat şi drumul Chişinău-Leuşeni, unde a discutat cu mai mulți șoferi de tir care staționau.

- Este cafea, este ceai şi stăm pe loc, nu avem unde merge.
- Unde v-aţi pornit?
- În România.
- Continuați drumul?
- Vom vedea după situaţie, cum va fi curățit drumul. 

Premierul Pavel Filip și ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, au mers să vadă care este situația pe şoselele din Orhei.
- Ce probleme aveți cu tehnica?
- E cam vechișoară. Cu mai multă tehnică bună se poate reacționa mai repede.
- În ce regim lucrați astăzi?
- Depinde, sunt de la ora 06:00.

- Nu mai curățiați? Nisip nu dați?
- Noi curățăm înainte şi vine din urmă altă mașină.

Administrația de Stat a Drumurilor anunță că are rezerve de nisip şi sare pentru încă zece zile de ninsori.

Primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu a monitorizat și continuă să monitorizeze non-stop lucrările de deszăpezire. Aceasta a convocat de dimineaţă comandamentul de iarnă. În cadrul şedinţei s-a discutat despre starea drumurilor şi cât de promt au intervenit autorităţile responsabile de curăţarea oraşului.

”Ținând cont că azi toată ziua va ninge, vă rog să scoateți toate brigăzile, atât cele de zi cât și cele de rezervă, ca să intervenim pe parcursul întregii zile.”

"Nu ne lăsăm. Chiar dacă vremea e extremă, ne batem cu ea cu tot arsenalul pe care-l avem la dispoziție în momentul dat" a spus primarul intermar al Capitalei, Silvia Radu într-un mesaj pe o rețea de socializare. 

"Poleiul a căzut și a înghețat, dar se lucrează permanent cu 11 unități hako plus am mai scos periile și au dotat trei tractoare cu aparte care presoară sare și nisip. O să lucrăm la maxim ca să putem scoate toate trotuarele.” a declarat Petru Gotea, șeful direcției Locativ-Comunale. 

Șoferii spun că pe străzi nu s-au format ambuteiaje, pentru că drumurile au fost curățate la timp. În jur de 70 de muncitori de la "Spații Verzi" au împrăștiat antiderapant în Grădina Publică “Ștefan cel Mare” și în scuarul Catedralei. SCOS SNC Bătăi de cap le dau autorităților şi trotuarele, care după ploaia de noaptea trecută s-au transformat în patinoare.  Pietonii spun că, datorită acțiunii prompte a autorităţilor pe trotuare se circulă în siguranţă. 

Circulaţia transportului public nu a fost perturbată. Pe străzi circulă 203 troleibuze şi peste 120 de autobuze.

Ninsorile din martie fac ravagii în Nordul țării. Stratul de zăpadă a ajuns până la 15 centimentri. Cititorii noștri de la Briceni și Edineț au postat pe rețelele de socializare filmulețe în care se vede atât starea drumurilor, dar și cât de tare viscolește.

Salvatorii dau asigurări că sunt gata să intervină promt în situaţii excepţionale.

"Pe parcursul nopţi am avut ploi cu lapoviţă au fost înregistrate în Centru şi Nordul ţării, ninsori până la 15 centimetri au fost înregistrate în nordul ţării." a spus șeful IGSU, Mihail Harabagiu. 


Meteorologii anunţă că, până joi va cădea lapoviţă şi va ninge abundent, iar vântul va sufla cu până la 70 de kilometri pe oră.

Mâine va ninge în toată ţara, iar vântul va sufla slab. La Briceni vor fi minus cinci grade, iar la Soroca şi Bălţi va fi minus şase grade.

La Orhei şi Tiraspol termometrele vor înregistra minus două grade, la Leova se aşteaptă minus un grad, iar la Comrat şi Cahul mercurul din termometre nu va sări de zero grade Celsius

În Capitală, în această noapte, vor fi minus şapte grade. Mâine temperatura aerului va ajunge până la minus două grade Celsius. În următoarele zile se așteaptă ninsori, iar minimele termice vor fi de 13 grade Celsius.

"Dacă vorbim despre temperaturile pe timp de noapte ne aşteptăm ca până pe 22 să avem temperaturi între minus 5 şi minus 10 grade Celsius, ca mai apoi până pe data de 25 să scadă şi până la minus 13 garde.", a declarat meteorologul Ghenadii Roșca.  

Codul galben de vreme rea expiră abia în data de 22 martie. 

Vremea rea a pus stăpânire şi pe ţările vecine.
Cea mai gravă situaţie este în nordul României. Acolo, din cauza poleiului şi a zăpezii depuse pe carosabil, mai multe şosele sunt închise. În judeţul Suceava, drumul european a fost blocat pentru mai multe ore după ce un camion a derapat.

S-a circulat cu dificultate şi în judeţele Iaşi şi Botoşani. Zeci de echipaje de deszăpezire au fost mobilizate pentru a curăţa drumrile, dar eforturile lor erau zădarnice. Din cauza ninsorilor abundente un nou strat de zăpadă se aşternea imediat în spatele autospecialelor.  La miezul nopţii, abia dacă se mai putea face diferenţă între carosabil şi trotuare.

Au fost însă şi oameni care s-au bucurat de vremea de afară şi au ieşit să facă drifturi cu maşinile.    Condiţiile meteo extreme le-au creat probleme şi autorităţilor din Ucraina.

Meteorologii au anunţat că pe parcursul acestei zile va ninge abundent, iar vântul va sufla puternic.

În unele regiuni, stratul de omăt ar putea depăşi jumătate de metru. Forţele de ordine au avertizat că, din cauza vremii rele, mai multe drumuri ar putea fi închise, iar pericolul de producere a accidentelor rutiere este extrem de ridicat. Drept urmare, oamenii au fost rugaţi să evite călătoriile pe distanţe lungi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu