Iarna dictează regulile în Moldova. După un viscol puternic a urmat o noapte cu GER de crapă pietrele

Embed:

Crăciunul pe stil vechi a adus adevărată iarnă peste Moldova. După un viscol puternic a urmat o noapte cu ger de crapă pietrele. Şi la această oră, pe unele drumuri din sudul ţării se circulă cu dificultate, iar câteva sate mai rămân izolate.

Salvatorii şi drumarii au avut o noapte albă şi au muncit pentru a scoate oamenii blocaţi în nămeţi, în timp ce termometrele au indicat chiar şi minus 18 grade Celsius. 

"Doar în UT Găgăuzia salvatorii au reuşit să deblocheze 60 de maşini cu oameni care au rămas împotmotite de viscol, iar spre traseele ce duc spre Cahul pompierii au reuşit să scoată din nămeţi 12 autoturisme. În total din maşinile înzăpezite au fost scoşi 200 de oameni inclusive 17 copii", a afirmat ofiţerul de presă al Serviciului Situaţii Excepţionale, Liliana Puşcaşu.

Din cauza vremii, până la această oră mai rămân blocate porţiuni de drum de pe traseul Chişinău-Vulcăneşti, Ciumai-Burlăceni şi Slobozia-Mare-Vulcăneşti.

"Drumarii lucrează în regim nonstop. Pe parcurcursul nopţii am intervenit cu 225 de mecanisme şi cu 373 de muncitori. A fost răspândit material antiderapant de peste o mie 80 de tone", a comunicat vicedirectorul Administraţiei de Stat a Drumurilor, Ion Drucec.

Meteorologii atenţionează că gerul şi ninsorile se vor menţine și în următoarele zile.

"La sfârşitul săptămânii viitoare, pe data de 13 vor fi în jur de -5 grade. Acestea evident vor fi ziua, însă noaptea ele vor fi cu mult mai scăzute. Spre sfârşitul săptămânii viitoare ele vor oscila între minus 13 grade", a spus meteorologul Natalia Ungureanu.

Câteva zeci de oameni au ajuns la spital cu hipotermie, dar şi după ce au căzut pe trotuare lunecoase.

"Avem informaţii pe zona de nord şi zona Chişinău. Unde s-au înregistrat patru cazuri de hipotermie. Situaţia pacienţilor este stabilă. Toţi au fost spitalizaţi la Institulul de Medicină Urgentă", a afirmat ofițerul de presă al CNAMUP, Diana Blanaru.

Cei care şi-au planificat vacanţa în această perioadă trebuie să ştie că opt puncte de trecere a frontierei rămân închise din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Este vorba de vămile Tudora, Palanca, Săiți, Giurgiulești-Reni, Giurgiulești-Fero, Vulcănești, Ceadîr-Lunga şi Cișmichioi.

Din cauza formării podurilor de gheață peste râul Nistru, punctele de trecere de tip debarcader, Soroca și Cosăuți, și-au sistat activitatea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu