Ianukovici sugerează dezmembrarea Ucrainei prin referendumuri regionale

Embed:

Ex-preşedintele de la Kiev, Victor Ianukovici, cheamă poporul ucrainean să desfăşoare referendumuri cu privire la statutul fiecărei regiuni în componenţa Ucrainei.

"Ca preşedinte care sunt cu voi cu gândul şi cu sufletul fac apel către fiecare cetăţean raţional al Ucrainei: nu le permiteţi impostorilor să vă folosească! Cereţi desfăşurarea referendumurilor pentru determinarea statutului fiecărei regiuni în componenţa Ucrainei", se spune într-o adresare a lui Ianukovici către poporul ucrainean, recepţionată de ITAR-TASS.

Doar un referendum pan-ucrainean şi nu alegeri prezidenţiale anticipate pot stabiliza situaţia politică şi păstra suveranitatea şi integritatea Ucrainei, consideră Ianukovici. „Noile amendamente anti-constituţionale, inclusiv cele cu privire la alegerile preşedintelui, exclud posibilitatea alegerilor oneste, indiferent de data la care vor avea loc", afirmă acesta.

"Actuala aşa-numită putere a adoptat un pachet de legi care violează direct Constituţia Ucrainei. Aceste legi au fost adoptate sub influenţa "maidan"-ului. Mulţi parlamentari şi familiile lor au fost supuşi actelor de violenţă, nemaivorbind de ameninţări permanente", se spune în alocuţiunea fostului lider de la Kiev.

Iulia Timoşenko a reacţionat dur la declaraţiile lui Ianukovici. Ea îl acuză pe fostul lider de la Kiev de separatism şi distrugerea independenţei Ucrainei şi vrea ca Ianukovici să răspundă în faţa legii.

"Această persoană, care a fost în trecut preşedinte al Ucrainei, a devenit un instrument împotriva Ucrainei, împotriva poporului din Ucraina şi un instrument pentru distrugerea Ucrainei, a declarat fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko.

 Declaraţiile fostului preşedinte al Ucrainei au provocat reacţii şi din partea Procuraturii Generale de la Kiev, care a deschis un dosar penal pe numele preşedintelui demis, pe motiv că pune în pericol securitatea ţării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu