Hrană pe timp de iarnă. Cum se alimentează animalele din pădure în perioada rece a anului

Embed:
În toiul iernii, vieţuitoarele din păduri au parte de hrană specială. În perioada rece a anului, mai cu seama după căderea zăpezii, animalele îşi găsesc mai greu de mâncare, iar pădurarii au grijă să le umple jgheabul cu fân, porumb sau tescovină de mere.

În Rezervaţia Naturală "Plaiul Fagului" vieţuiesc în jur de 160 de cerbi, 80 de mistreţi şi 250 de căprioare. Pentru această iarnă, pădurarii au pregătit 80 de tone de tescovină de mere şi 40 de tone de fân.

"Pregătim din vară, când se coseşte fânul. În afară de asta, mai pregătim frunzari, din speciile mai moi, tei, frasin, care sunt comestibile, în jur de 70 de mii de bucăţi", a declarat Boris Curoş, directorul Rezervaţiei Naturale "Plaiul Fagului".

Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de peste 5 mii de hectare, iar pentru a duce mâncarea la destinaţie, angajaţii parcurg prin zăpadă kilometri întregi. În condiţiile în care iarna animelele sălbatice găsesc mai greu de mâncare, hrana adusă de pădurari, este, uneori, singura lor şansă de supravieţuire.

"Vin la suprafeţele de hrană, iau necesarul care le trebuie şi se deplasează pe culmi, povârnişuri, în ascunzişuri", a spus Vladimir Grosu, laborant la Rezervaţia Naturală "Plaiul Fagului"

În era tehnologiilor moderne, angajaţii Rezervaţiei "Plaiul Fagului" utilizează camerele de supraveghere pentru a şti exact câtă mâncare trebuie să pregătească.

"Pentru a observa la ce oră ies, cine, ce fel de animal. Asta ne ajută ca să ducem un jurnal de observaţii, ca să ştim precis la ce oră şi cum", a menâionat  Boris Curoş, directorul Rezervaţiei Naturale "Plaiul Fagului".

Anual, Agenţia "Moldsilva" cheltuieşte, în medie, 2 milioane de lei pentru hrăna animalelor sălbatice. Pentru această iarnă, pădurarii au pregătit în jur de 400 de tone de mâncare.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu