Hotelurile, AFECTATE de COVID-19. Sute de clienţi au anulat rezervările pe luni înainte

Embed:

COVID-19 loveşte puternic şi în sectorul hotelier. Administratorii şi proprietarii spun că înregistrează pierderi substanţiale deoarece rezervările sunt anulate.

Un hotel din centrul Capitalei s-a închis din 16 martie. Proprietara spune că în câteva zile au fost anulate zeci de rezervări pe câteva luni înainte. Angajaţii au program de lucru redus şi salarii mai mici.

"Sunt anulate toate rezervările, anulate şi cele chiar pe luna aprilie, mai, iunie, iulie şi chiar şi pe august. Restaurantele, la fel, este o perioadă destul de grea pentru că chiar dacă avem produse la livrare, oricum nici acest serviciu nu este foarte activ", a spus proprietara unui hotel, Lucia Berdos. 

Alt proprietar se plânge că în mai puţin de jumătate de lună a pierdut milioane de lei.

"Recent, înainte de a începe calvarul acesta am venit de la Bucureşti, de la cea mai mare expoziţie în domeniul turismului, acolo am semnat multe contracte. Acuma, conform calculelor mele, undeva la 60, 70 procente din vânzările care ar putea fi fost în perioada martie - septembrie, undeva vreo 12 milioane de lei pierduţi", a spus proprietara unui hotel, Zinaida Jarcuțchii. 

Alţii încearcă să găsească soluţii. Proprietarii unui minihotel primesc clienţi, dar în condiţii stricte.

"Autorităţile nu interzic astfel de servicii pentru cei care au nevoie, atât moldovenilor noştri, cât şi străinilor care sunt în Moldova, în prezent. Noi prestăm serviciile noastre tuturor celor care au nevoie", a spus administratorul, Dmitrii Nacu. 

Preşedintele Asociaţiei Serviciilor Hoteliere şi Restaurantelor din Moldova, Stanislav Rusu, a scris pe facebook despre dificultăţile din domeniu. 

El susţine că unele structuri de cazare riscă să falimenteze din cauza pandemiei. În mesajul său, acesta a remarcat că alte ţări au luat măsuri concrete de susţinere a agenţilor economici din domeniu. 

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat până acum amânarea până la 25 iunie 2020 a termenului de achitare a diferitelor taxe şi impozite. În cadrul ultimei ședințe a fost aprobată introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat până în data de 1 iunie 2020.

loading...

Lasă un comentariu