Homosexualii din Moldova

Embed:

Aproximativ 90 de mii de homosexuali locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Asta chiar dacă în ţara noastră nu există o lege care să le apere drepturile. Sunt datele prezentate de centrul "Gender Doc-M", care susţine, însă, că nu deţine şi o statistică privind numărul de cupluri formate din persoane cu orientare netradiţională.

Toate încercările homosexualilor de a organiza o paradă la Chişinău, după modelul celor din străinătate, au eşuat. Pentru prima dată, gayii din Moldova au încercat să organizeze o manifestaţie în 2008. Reprezentanţii mai multor organizaţii religioase şi non-guvernamentale i-au împiedicat, însă, atunci să defileze prin centrul Capitalei. Poliţia a fost prezentă la faţa locului, dar a urmărit totul de la distanţă, fără să intervină.

În 2009, homosexualii au renunţat la ideea organizării unei parade, ce urma să se desfăşoare în cadrul festivalului "Curcubeul peste Nistru–2009". Motivul ar fi fost lipsa oricărei protecţii din partea forţelor de ordine.

În 2010, "Gender Doc-M", care reprezintă drepturile homosexualilor din Moldova, a încercat să organizeze o paradă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe data de 2 mai. Mai multe asociaţii religioase au cerut, însă, Primăriei să nu autorizeze acţiunea. Mişcarea Naţional-Creştină a anunţat că va organiza, în aceeaşi zi, manifestaţia "Anti Gay-Pentru Normalitate". Administraţia locală s-a adresat în instanţa de judecată, care ulterior a interzis întrunirea minorităţilor sexuale.

Şi în 2011 , din cauza disensiunilor din societate s-a renunţat la ideea organizării unor astfel de parade. Pentru a evita discriminarea din societate, Guvernul a aprobat proiectul Legii Antidiscriminare în luna februarie a anului trecut. Documentul prevede tratament egal faţă de orice persoană care se află pe teritoriul Moldovei, indiferent de rasă, naţionalitate, orientare sexuală sau etnie. Însă, în urma disensiunilor din societate, Executivul a fost nevoit să retragă proiectul din Parlament.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu