Hipertensiunea arterială, depistată târziu, poate provoca atacul de cord sau cerebral

Embed:

Mâncarea nesănătoasă, alcoolul, cafeaua şi fumatul. Acestea sunt principalele cauze care provoacă hipertensiunea arterială - boala pe care o conştientizăm când deja este prea târziu. Anual, mii de oameni dispar subit din cauza atacurilor de cord sau cerebrale, iar alte zeci de mii ajung invalizi din aceleaşi motive.

De obicei, hipertensiunea arterială este provocată de stres şi de regimul alimentar nesănătos. Complicii ei sunt condimentele, sarea, grăsimile, băuturile alcoolice şi cafeaua. Expuşi la această maladie sunt şi fumătorii.

Bărbatul din imagine, la fel ca şi mulţi alţii, nu a ţinut cont ce mănâncă, a consumat alcool şi a fumat. Într-o zi, însă, brusc, i s-a făcut rău. Era anul 1997. Atunci a aflat că este hipertensiv şi suferă de diabet.

"Am început să am dureri de cap, în regiunea inimii. Potrivit medicilor, cauzele bolii sunt de la un stres, alimentarea neregulată şi folosirea băuturilor alcoolice. Am fumat mai mult de 20 de ani", a menţionat Vasile Molodilo, pacient.

Acum, bărbatul este nevoit să facă un tratament riguros o dată pe an. Zilnic, administrează medicamente care costă sute de lei. Deşi şi-a schimbat în mod radical modul de viaţă, sănătatea pierdută nu o mai poate recupera.

Potrivit medicilor cardiologi, hipertensiunea arterială se manifestă spontan.

"Aproape 89 % este hipersensiune esenţială. Nu ştim de la ce apare. Celelalte procente sunt datorate hipertensiunii secundare, în rezultatul unei patologii", a declarat Lucia Ciobanu, medic cardiolog.

Această maladie nu poate fi tratată. Tot ce putem face este să o ţinem sub control. Timp de o lună, un pacient trebuie să cheltuiască pentru medicamente cel puţin 200 de lei.

"Nerespectarea tratamentului atrage după sine o serie de complicaţii majore, cum ar fi insultul, atacurile ischemice, infarctul miocardic. Acestea pot duce la indivalidizare sporită pe parcursul vieţii", a precizat Lucia Ciobanu.

Potrivit Centrului de management în sănătate publică, în 2012, în ţară erau înregistraţi 390.640 bolnavi de hipertensiune arterială. Tot în această perioadă, peste 20 de mii de oameni au murit din cauza acestei maladii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu