Hidrocentrala Costeşti-Stânca îşi sistează temporar activitatea. Care este cauza

Embed:

Hidrocentrala Costeşti-Stânca a fost închisă temporar, ca urmare a secetei din ultimele luni. Potrivit administraţiei întreprinderii, este pentru prima dată de la inaugurarea centralei, când nivelului scăzut al râului Prut a determinat astfel de măsuri.

În cazul în care seceta hidrologică va continua, localităţile Ungheni şi Botoşani ar putea rămâne fără apă la iarnă.

Inginerii vor reduce debitul de evacuare a apei din lacul de acumulare de la 25 de metri cubi pe secundă până la 19 metri. 

"Este necesitatea de a stopa hidrocentrala deoarece minimum la care hidrocentrala poate funcționa este de patru megawați. Ea timp de o lună funcționează cu aproximație de 3,8 și 3 megawați și poate să producă un defect al centralei", a spus administratorul Nodului hidrotehnic Costești-Stânca, Vasile Cojocaru. 

Din cauza secetei, volumul de apă în lacul de acumulare Costești-Stânca s-a redus cu 50 la sută. Pentru a reveni la cota normală este nevoie de 400 de milioane de metri cubi de apă. Acest lucru va fi posibil abia în primăvara anului viitor, după ce se vor topi zăpezile din munții Carpați.

Un posibil deficit de apă îi îngrijorează pe locuitorii oraşului Ungheni, localitate care este aprovizionată cu apă potabilă din lacul de acumulare.

Deşi recunoaşte că situaţia este alarmantă, primarul oraşului Ungheni dă asigurări că localnicii nu vor rămâne fără apă.

"În oraşul Ungheni există trei sonde care ar putea să aprovizioneze cu apă în proporţie de 20%. În situaţii ieşite din comun vor primi apă spitalul, vor primi apă grădiniţele şi şcolile şi primele etaje a caselor multietajate. Ceea ce ţine de casele la sol, avem peste 170 de fântâni particulare", a spus primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.

Meteorologii au prelungit codul galben de secetă hidrologică până în data de 18 septembrie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu