Harunjen a dat un răspuns societăţii civile privind investirea sa în funcţia de procuror general şi averea pe care o deţine

Procurorul General, Eduard Harunjen, a răspuns astăzi, reprezentanţilor societăţii civile - semnatari ai Declaraţiei din 9 decembrie, prin care a fost dezaprobat modul în care a fost învestit în funcția de procuror general.

Vă prezentăm mai jos textul integral al scrisorii expediate de Procurorul General:

„În data de 9 decembrie 2016, aţi formulat o solicitare de a primi răspunsuri la o acuzaţie din mass media, legată de averea mea şi la propunerea de sancţionare disciplinară din 2010, care aşa şi nu a fost validată.

În spiritul transparentei şi dorinţei de a avea o colaborare cât mai buna şi constructiva cu dumneavoastră, vă voi oferi în cele ce urmează răspunsurile solicitate, dar mai întâi doresc să fac o precizare ce vizează concursul pentru ocuparea funcţiei de Procuror General, la care, de asemenea, faceţi referire în declaraţia menţionată.

Concursul s-a desfăşurat transparent şi cu respectarea regulilor, însă mărturisesc ca m-a surprins faptul că nici una dintre persoanele care critică atât de activ Procuratura Generală în spaţiul public, nu s-a înscris la concurs.

Mă refer aici la acele persoane care aveau calitatea profesionala să o facă şi întruneau toate condiţiile.  Cred ca ar fi fost important ca dumneavoastră  să  insistaţi ca aceste persoane să se implice, să participe la concurs, să-şi expună acolo viziunea şi să-şi asume responsabilitatea de a conduce Procuratura Generala. Ar fi adus un mare plus competiţiei şi cred că am fi avut cu toţii de câstigat din acest lucru.

Ne-a surprins şi faptul că practic nimeni din reprezentanţii societăţii civile nu a dat curs invitaţiei  noastre şi nu a participat  la concursul pentru  ocuparea funcţiilor de membri în cele trei colegii ale procurorilor, evitând  astfel oportunitatea de a participa nemijlocit la gestionarea activităţii instituţiei.

Criticile sunt utile, mai ales când sunt constructive, dar pentru a reforma instituţia e nevoie si de implicare directă, de asumare a unei funcţii de conducere, chiar dacă nu este un lucru prea confortabil.

Nimic nu este pierdut, societatea civila este binevenită în continuare să se implice şi să genereze idei constructive, pe care le voi trata cu receptivitate.

Referitor la investigaţia apărută în mass media despre averea mea. Este una absolut neserioasă şi pe alocuri amuzanta, voi exemplifica prin doua momente: au fost publicate imagini cu solarul în care familia mea cultivă  legume şi s-a spus că este o piscina acoperita,  apoi au publicat imaginea şopronului unde  sunt ţinute uneltele pentru grădinărit şi au spus ca e baie finlandeză. Ce răspuns să  dau la astfel de manipulări? Cel mult să-i invit pe autori sa "înoate" printre roşii şi castraveţi  sau sa facă baie finlandeza printre furci şi hârleţe.

La fel de false şi neserioase au fost şi informaţiile privind suprafaţa  casei, modul de dobândire a terenului şi altele. Ingrijorator  este insă că astfel de "investigaţii" ajung sa devină subiect serios de ingrijorare pentru unii reprezentanţi ai societăţii civile.

Răspunsul meu este foarte clar, avem de a face cu un fals evident, iar şi mai grav este faptul ca acest fals a fost făcut cu buna ştiinţă de către o instituţie de presă care pretinde că face investigaţii obiective şi independente. 

Cu referire la propunerea de sancţionare disciplinară  din 2010, asa cum chiar semnatarii  declaraţiei spun, aceasta  nu a fost validată. Am contestat imediat această propunere  pentru că ştiam foarte bine că ea este una prin care se încearcă pedepsirea mea pentru lipsă de receptivitate în alte situaţii, pe care eu le-am considerat ca nefiind în concordanţă cu statutul procurorului şi profesionalismul acestei profesii. Am prezentat atunci transparent toate argumentele, dar pentru o claritate mai bună vă remit alăturat şi copiile actelor corespunzătoare, conţinutul cărora vorbesc de la sine. 

Atunci când am decis sa canidez la funcţia de Procuror General, am făcut-o conştient că nu există în activitatea mea vulnerabilităţi, pentru că înţelegeam foarte bine ce urmează. În ultimii ani Procuratura Generala este permanent ţinta unor răfuieli între diferite grupări politice, de business, care uneori, din păcate, sunt promovate şi sprijinite de unele instituţii media şi anumiţi reprezentanţi ai societăţii civile. Mi-am asumat inclusiv aceste riscuri atunci când am decis sa candidez. Ceea ce cred ca e cu adevărat important acum, este ca toţi cei care îşi doresc cu adevărat o modernizare a Procuraturii Generale să colaboreze şi să contribuie la  îndeplinirea acestui obiectiv, iar aici îi includ şi pe reprezentanţii societăţii civile si pe jurnalişti". 

Citeşte şi: Moldova are Procuror General. Preşedintele a semnat decretul de numire în funcţie a lui Eduard Harunjen   

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu