Harta vinurilor: În Moldova urmează să fie create patru zone viti-vinicole

Embed:

La recomandarea Uniunii Europene, în Republica Moldova urmează să fie create, în următorii ani, patru zone viti-vinicole. Delimitarea se va face pentru a selecta, geografic, cele mai prielnice regiunile pentru anumite soiuri de struguri. Iar aceasta ar oferi un randament maxim.

Potrivit specialiştilor, la nord am putea avea o zonă vitivinicolă, care, cel mai probabil, se va numi “Bălţi”. Regiunea este specializată, în prezent, în producerea divinurilor. Din punct de vedere climatic, zona este favorabilă pentru creşterea soiurilor albe de struguri slab aromate, cum ar fi Aligote şi Rkaţiteli.

Următoarea regiune ar putea cuprinde raioanele din centrul ţării şi ar putea fi denumită “Codru”. Zona este vestită cu podgoriile sale din podişul central al Modlovei, unde se produc vinuri spumante de calitate superioară, vinuri albe şi roşii.

Cea mai mare zonă vitivinicolă ar putea fi cea din sudul ţării. Pentru această regiune au fost propuse denumirile Valurile lui Traian sau Bugeac. Fabricile din această zonă produc, în prezent, vinuri roşii şi de desert de calitate superioară. Aici sunt cultivaţi struguri cu cel mai mare procent de zaharoză.

Cea de-a patra zonă se va numi “Ştefan-Vodă”. Ea ar putea cuprinde şi regiunea transnistreană a ţării. În această zonă ar putea fi incluse şi vestitele plantaţii de viţă de vie din Purcari. Regiunea este aproape de Marea Neagră şi, ca urmare, vinurile produse aici au o aromă specială.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu