HARTA ţărilor atacate de virusul cibernetic "WannaCry". România se află în top

(UPDATE 17:27) 99 de ţări vizate, cel puţin 123.000 de calculatoare infectate şi milioane de alte sisteme făcute vulnerabile. Cel mai amplu atac de tip ransomeware a fost revendicat. Hackerii de la Spamtech se laudă că ar fi opera lor.  

Digi24.ro a publicat, în exclusivitate, mesajul pe care îl primesc victimele atacului cibernetic.

Dacă vedeţi aşa ceva atunci când încercaţi să accesaţi o poză, un film sau un document stocat pe hard-diskul calculatorului, NU vă grăbiţi să plătiţi răscumpărarea!

CITEŞTE ŞI: Digi24: CEL MAI AMPLU ATAC de tip ransomeware, REVENDICAT. Cum arată mesajul trimis de hackeri în română

(12:03) 99 de ţări au fost vizate vineri de un atac care a perturbat serios funcţionarea sistemului sanitar din Marea Britanie, a unor companii de telecomunicaţii din Spania şi a unor instituţii de învăţământ din Italia. Seria atacurilor informatice de tip "ransomware" care a provocat haos în sistemul medical din Marea Britanie, dar şi în rândul companiilor din Spania, a afectat computere din aproape 100 de ţări, inclusiv SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Italia şi Taiwan, iar mulţi experţi în securitate IT spun că au fost corelate. Hackerii cer bani pentru a restitui datele, scrie Digi24.ro.

România este printre ţările cele mai afectate de atacul "WannaCry", potrivit unor site-uri de specialitate. În topul celor aproape 100 de ţări vizate de piraţii informatici, suntem pe locul nouă, potrivit unui grafic afișat de site-ul securelist.com (vezi mai sus)

Hackerii preiau controlul asupra computerelor şi cer recompensă. Au fost blocate astfel sisteme computerizate din spitale, şcoli, dar şi reţele de telecomunicaţii din aproape toată lumea. 

Aproximativ 1.000 de computere aparţinând Ministerului rus de Interne au fost afectate în uriaşul atac cibernetic care a vizat 99 de ţări, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a ministerului, citată de Interfax, relatează News.ro. O sursă la curent cu dosarul a declarat pentru Interfax că ministerul nu a pierdut, însă, vreo informaţie în aceste atacuri.

Experţii spun că hackerii s-au folosit de un instrument creat de Agenţia americană pentru Securitate Naţională. Nu se ştie deocamdată cine este în spatele acestor atacuri, care au perturbat serios în special sistemul medical britanic.

Pentru câteva ore a fost haos în spitalele şi cabinetele medicale din Marea Britanie. Doctorii nu au mai avut acces la agenda programărilor, fişele pacienţilor sau orarul intervenţiilor chirurgicale. Hackerii au luat practic ostatice informaţiile din calculatoare şi cereau răscumpărare pentru ele - 300 de dolari în moneda virtuală Bitcoin. Potrivit CNN, au fost înregistrate peste 75 de mii de atacuri în 99 de ţări. Cele mai multe au avut loc în Rusia, Ucraina şi Taiwan.

Virusul se răspândeşte prin intermediul reţelelor wireless şi poate infecta computere fără ca utilizatorul să ştie.

"Din momentul în care eşti infectat, sunt căutate toate fişerele personale. Accesul la ele este blocat, iar hackerul poate să arate utilizatorului o pagină sau să schimbe fundalul sau să introducă fişiere text care în esenţă sunt cereri de răscumpărare", a explicat la CNN Adam Kujawa, expert în securitate cibernetică.

Hackerii au exploatat un punct slab al sistemului de operare Windows identificat acum mai multă vreme de Agenţia americană pentru Securitate Naţională. NSA a creat şi instrumentul necesar pentru a accesa datele din computere prin această fisură digitală. Programul a fost furat în aprilie şi ulterior distribuit pe internet. Microsoft făcuse deja modificările necesare pentru a combate această problemă, dar cei care nu şi-au reînnoit sistemul de operare au rămas vulnerabili.

Atacul, denumit "WannaCry" (vrei să plângi - n.r.), s-a răspândit profitând de o vulnerabilitate a sistemului de operare Microsoft, în legătură cu care compania avertizase încă din luna martie. Numai că au fost destule rețele și calculatoare care nu și-au făcut update-ul necesar, așa că ele au rămas expuse riscului.

Administratorilor calculatoarelor virusate vineri li s-a dat un răgaz de șase ore pentru a face plata pentru deblocarea computerelor, a explicat un specialist de la Kaspersky Lab.

Majoritatea celor care au plătit în primele ore au dat 300 de dolari, a precizat specialistul citat de CNN.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu