Harta Drogurilor în Republica Moldova. Informaţii detaliate despre consumul substanţelor narcotice în fiecare regiune

Embed:

În perioada ‎2016-2017, Poliția Națională a desfășurat ample operațiuni antidrog din țară, fiind documentate 2.422 de infracțiuni privind traficul ilicit de droguri. Totodată, au fost scoase din circuit peste 530 kg de droguri, de aproximativ 30.000.000 de lei.  

Potrivit oamenilor legii, printre cele mai consumate substanțe narcotice sunt: marijuna, opiu și amfetaminele.

În perioada vizată, au fost ridicate instalații de preparare a narcoticelor și distruse încăperi de producere și păstrare a drogurilor.

În această perioadă, 1.606 de persoane au fost implicate în infracțiuni de trafic de droguri, dintre care 93% au fost judecate.

Potrivit hărții digitale realizată în premieră de Inspectoratul General al Poliţiei, în ţară sunt în evidenţa narcologului peste 11.500 de persoane, cu trei la sută mai mult faţă de anul 2016. Aproape 70 la sută dintre ele locuiesc în municipiul Chişinău.

În Bălţi, poliţiştii au depistat peste 1.200 de narcomani, iar în Taraclia - 763. Potrivit IGP, în Soroca şi Călăraşi se consumă cele mai scumpe droguri, precum heroina. La polul opus, localităţile în care sunt cei mai puţini drogaţi sunt Nisporeni, Şoldăneşti şi Sângerei. 

Majoritatea consumatorilor, 7.813, au peste 30 de ani. Iar 2.163 de tineri cu vârstele cuprinse între 18 şi 24 de ani iau substanţe interzise.

Datele mai arată că peste şapte mii de oameni fumează marijuana, iar peste 3.500 - substanţe opiacee.

Conform Codului Penal, traficul ilicit de droguri, producerea și prelucrarea acestora pot fi sancționate cu până la 15 ani de închisoare, în funcție de gravitatea infracțiunii comise.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu