Harnici ca furnicuţele. Gospodarii de la ţară şi fermieri au început lucrările în câmp, prin podgorii şi livezi

Embed:

Vremea frumoasă îi scoate pe gospodarii de la ţară şi fermieri în câmp. Startul lucrărilor de primăvară a fost dat şi de localnicii din Bilicenii Vechi, raionul Sângerei. Sătenii pot fi văzuţi deja prin podgorii şi livezi, acolo unde curăţă pomii şi viţa-de-vie. 

De obicei, agricultorii ies să muncească în câmp la sfârşitul lui martie. Pentru că de două săptămâni au fost înregistrate ziua temperaturi de până la 15 grade Celsius, oamenii au decis să înceapă lucrările mai devreme.

"Curățim vița de vie, strângem ripca, vom grebla și pe urmă o legăm. Am început ieri sfânta luni, așa se zice că de luni trebuie să începem pentru ca să meargă lucru mai ușor", a spus un gospodar.

"Unii curăță vița de vie încă din toamnă, dar nu este prea bine. Așa ea poate să înghețe și pe urmă nu-i roada. Noi la țară în primul rând cu asta ne ocupăm,îngrijim viile, copacii și prelucrăm pământul", a explicat un alt gospodar.

Și în livezi lucrările sunt în toi:

"Copacii de piersic și caise îi curățim mai târziu, atunci când încep să înflorească. În schimb mărul și prunul îl prelucrăm primăvara devreme".

Peste o săptămână, sătenii spun că vor începe plantările de primăvară:

"Începem acuș să punem în pământ. Arpagicul, cartofii, morcovul se poate de pus acum. Mai cu seamă cartoful pentru că nu-l mănâncă gândacii. Dacă îl punem mai târziu gândacii distrug planta".

Specialiştii atenţionează fermierii că lucrările agricole din această perioadă ar putea dăuna plantelor, în cazul în care vor fi îngheţuri. Potrivit meteorologilor, până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea temperaturi de până la 16 grade Celsius.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu