HAOS pe drumurile din țară. Protestul transportatorilor a dat peste cap planurile pasagerilor

Embed:

Sute de şoferi şi administratori de rute interurbane au venit astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta. Aceştia şi-au sistat activitatea până la prânz şi au venit în faţa clădirii Guvernului pentru a cere majorarea tarifelor pentru călătorie.

Timp de aproape două ore, cât şi-au spus păsul în faţa presei, nici un reprezentant al executivului nu a ieşit în faţa lor. 

Cei peste 250 de participanţi ai protestului din Piaţa Marii Adunări Naţionale spun că nu pot oferi călătorilor condiţii mai bune, deoarece maşinile cu care sunt nevoiţi să circule au vârsta medie de peste 23 de ani, iar bani nu-s, pentru a investi în alt transport modern.

"După asta ei ne spun: schimbaţi condiţiile de confort al pasagerilor. Dar cum să le schimb dacă ei au prevăzut maşini de 25-30 de ani. Noi cu aşa vechituri şi lucrăm de fapt. Cu părere de rău, Ministerul Economiei nu este un regulator profesionist a ramurii transportului. Ei încearcă să creeze impresia că dacă populaţie va călători ieftin, asta şi înseamnă grija faţă de populaţie", a declarat Oleg Alexa, preşedintele APOTA.

Protestatarii mai spun că tarifele de călătorie necesită să fie majorate cu cel puţin 70 de bani per kilometru, asta deoarece în ultimii ani, preţul combustibilului a crescut, în raport cu perioada în care a fost stabilit tariful de călătorie. 

"Din 2006 nu a fost revăzut tariful, dacă în 94-95 preţul la motorină era 90 de bănuți şi noi duceam oamenii cu un leu, astăzi cunoaşteţi foarte bine ce preţuri avem", a declarat Veaceaslav Gaina, transportator.

Şoferii nemulţumiţi spun că profesia lor nu mai este rentabilă, veniturile sunt prea mici şi nu acoperă cheltuielile, care mereu sunt în creştere.

"Pentru condiţiile de muncă care sunt, salariile mici, drumurile sunt rele, multe piese la maşini merg, cheltuieli şi cred că nu sunt ajustate la nivelul de piaţă, adică preţurile sunt mari."

"Asigurarea s-a scumpit, revizia tehnică s-a scumpit, în tehnică se investia câteva mii, acum se investeşte îndoit, întreit."

"Am venit să protestăm pentru că salariile sunt mici, avem nepoţi, trebuie să-i creştem. Trebuie cumva de majorat salariile."

Nici şoferii autocarelor nu sunt mulţumiţi de condiţiile lor de muncă, dar nici de tarifele pentru călătorie.

"Autocarele sunt vechi, în stare nu chiar bună. Motorina e scumpă, biletele nu s-au scumpit din 2013, dar motorina s-a scumpit de mai multe ori."

Nici un reprezentant al Guvernului astăzi nu a ieşit în faţa protestatarilor, însă după şedinţa Guvernului, prim-ministru Maia Sandu a ţinut să le reamintească transportatorilor despre condiţiile negociate anterior de ministerul economiei cu aceştia.

"Ministerul Economiei a discutat cu transportatorii, le-a transmis un mesaj şi aşteptările pe care le are Guvernul în raport cu reprezentaţii acestora. Aprobarea tarifelor nu se face aşa cum cred unii reprezentanţi ai acestei industrii."

"Cu părere de rău nu am înţeles cum îşi imaginează dumneaei sau ministerul, cum îţi imaginează majorarea tarifului. Cerinţa noastră se bazează pe prevederile Codului Transportului Rutier şi a hotărîrii Guvernului, noi nu avem ce ne imagina aici, noi trebuie doar să executăm acele prevederi legale. Dacă ei văd într-un alt mod executarea prevederilor legale, să ne spună cum, dar modul cum ei procedează acum este ilegal."

Ieri, într-un comunicat pentru presă Guvernul anunţa că se va discuta despre scumpiri doar atunci când pasagerilor li se vor oferi condiţii bune de transport. Cei de la Ministerul Economiei au anunţat că acum se lucrează la mai multe modificări la Codul Transporturilor Rutiere, iar administratorilor li s-a solicitat să se expună cu propuneri pentru a soluţiona problemele fluxului de călători. După două ore de protest, transportatorii au plecat, dar au spus că vor continua cu o serie de proteste în următoarea perioadă.

Lasă un comentariu