Haos pe aeroporturile din Kurdistan. Zborurile umanitare, militare și diplomatice, exceptate de la interdicție

Interdicția de zbor de pe și spre aeroporturile din Kurdistanul irakian nu vizează și cursele umanitare, militare și diplomatice, a anunțat vineri directoarea aeroportului internațional din Erbil, Talar Faiq Saleh, scrie Agerpres.ro.

Această declarație intervine în condițiile în care cetățeni străini se grăbesc spre aeroporturile din Erbil și Souleimaniyeh, cu câteva ore înainte de suspendarea zborurilor internaționale dinspre și spre Kurdistanul irakian, suspendare impusă de Bagdad ca represalii la referendumul asupra independenței acestei regiuni.

"Sunt dezolată de situația în care ne aflăm. Aviația Civilă se presupune că este un organism independent, însă în Irak oricine poate lua decizii", a deplâns Talar Faiq Saleh.

Reacționând la referendumul privind independența Kurdistanului irakian, premierul irakian Haidar al-Abadi a dat marți termen de trei zile regiunii autonome Kurdistan pentru a preda controlul asupra aeroporturilor din Erbil și Suleimanieh, avertizând că, în caz contrar, va fi impus un embargo aerian internațional acestei regiuni, începând de vineri, ora locală 15:00 (ora 12:00 GMT).

Un alt aeroport, mai puțin important, se află la Suleimaniyeh, o altă provincie din Kurdistanul irakian. Nu se știe în momentul de față dacă și acesta va fi afectat de respectiva decizie.

Aeroporturile din Erbil și Suleimaniyeh se afla sub autoritatea Aviației civile irakiene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu