Handicapul unei societăţi. Persoanele cu dizabilităţi spun că le este greu să obţină un loc de muncă

Embed:

Persoanele cu dizabilităţi sunt ignorate de societate în proporţie de sută la sută. Cel puţin aşa arată rezultatele televotingului din cadrul emisiunii VoxPublika. Funcţionarii prezenţi în platou recunosc faptul că există probleme, dar spun că acestea pot fi soluţionate doar cu implicarea tuturor celor vizaţi.

Persoanele cu dizabilităţi spun că din cauza discriminării nu se pot angaja în câmpul muncii. "Am încercat să mă angajez în câmpul muncii, pe când la telefon mi-au zis ok, veniţi, când am ajuns nici nu mi-au dat voie să intru în oficiu. O ieşit doamna şi o zis ne scuzaţi, dar locurile sunt ocupate", a declarat jucătorul de basketball în selecţionata Moldovei Dumitru Focşa.

O altă barieră pentru persoanele cu handicap din Moldova este lipsa condiţiilor de acces. "Noi am făcut o evaluare la 56 de clădiri din municipiul Chişinău, clădiri de menire socială, pentru a vedea nivelul de accesibilitate în aceste clădiri. Din toate, numai una este accesibilă", a menţionat secretarul Alianţei Presoanelor cu Dezabilităţi Igor Mereacre.

"Noi încercăm să le înmânăm prescrieri de a face rampa pentru invalizi, dar...", a subliniat şeful Direcţiei Politici de Protecţie Socială a Persoanelor cu Dezabilităţi din cadrul ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale Vadile Cuşca. 

Persoanele cu handicap spun că problemele ar avea mai multe şanse de soluţionare dacă şi ei ar fi incluşi în procesul decizional. "Cred că ar fi corect ca în lista persoanelor care participă în comisii să fie o persoană cu dizabilităţi", a conchis preşedintele Societăţii Orbilor din Republica Moldova, Dumitru Sclifos.

Potrivit datelor oficiale, în Moldova locuiesc aproximativ 180 de mii de persoane cu dizabilităţi. Dintre acestea 9500 sunt cu deficienţe de vedere, în jur de 5000 cu deficienţe auditive şi aproape 10 mii sunt persoane cu probleme locomotorii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu