HALUCINANT! Cum luptă autorităţile din China cu cei care au datorii la bănci (VIDEO)

Chinezii cu datorii la bănci s-au trezit că poza lor e afişată în marile gări ale ţării. E noul front pe care statul îl deschide împotriva datornicilor într-o perioadă în care economia încetineşte iar creditele sunt tot mai greu de plătit. Este însă doar începutul. Legea chineză permite ca datele personale ale datornicilor să fie arătate la televizor şi în ziar, scrie Digi24.ro.

Într-una din gările Shanghai-ului, între două ecrane cu plecările trenurilor, stă un altul cu datele personale ale restanțierilor la bănci. 20 de persoane inclusiv directori de companie au afișate numele complete, adresa, codul numeric personal, suma datorată și, câteodată, poza.

Numai în această gară sunt patru astfel de ecrane și datele fiecărui datornic sunt aratate, iar și iar, odată la 10 minute în fața a mii de oameni.

Metodele clasice, executarile silite și popririle pe conturi, își arată limitările într-o țară în care datoriile au ajuns la un nivel prea mare pentru a putea fi gestionate. Chinezii au de dat înapoi 300 de miliarde de dolari.

Justiția se plânge că e depășită de volumul mare de dosare de neplată și că, dat fiind blocajul din sistem, numărul celor care nu-și plătesc datoriile deși au bani a explodat. Așa se face că autoritățile au făcut legi care să-i facă pe datornici ținta oprobiului public nu doar în gară, ci și la TV, la radio și în ziar.

Campania rușinii însă nu dă roade. Cu o lună înaintea Shanghai-ului, tribunalul din alt oraș a folosit aceeași tactică și niciun datornic nu s-a dus să-și plătească restanțele.

Unii și-au schimbat numărul de telefon și adresa și pur și simplu au dispărut. Acum, autoritățile cer oamenilor să ofere informații despre cei din listele rușinii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu