Haina îl face pe om sau omul pe haină? EXPERIMENT SOCIAL INEDIT marca Moldova, țară de minune (VIDEO)

Embed:

Fiecare al patrulea moldovean susţine că în societate există discriminare, iar unul dintre principalele motive este statutul social. Datele au fost prezentate de un studiu realizat de Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării. În baza acestui sondaj, colegii de la "Moldova, țară de minune" au organizat un experiment social şi au testat reacţiile şi atitudinile mai multor prestatori de servicii publice, faţă de o persoană cu statut social defavorizat

Rolul clientului sub acoperire a fost jucat de un coleg de-al nostru. După ce a fost machiat, el a îmbrăcat haine ponosite și încălțăminte ruptă, toate cumpărate de la o piață de vechituri.

Prima destinaţie a fost oficiul unei bănci comerciale din centrul Capitalei:

"- Ce căutați? - Vreau un credit. - Nu vă vor elibera. - De ce? - Știu precis. Lucrați oficial? - Da. Am casă. - În altă parte vă duceți. - Mă dați afară? - În altă parte vă duceți. - Mă dați afară? - Da. - De ce? - Fiindcă nu o să vă ofere creditul. - Trebuie să vă îmbrăcați."

Actorul nostru și-a încercat norocul la o altă bancă. Deși a reușit să ajungă până la consilierii de creditare, aceştia i-au refuzat acordarea unui credit de 10 mii de lei:

"- Pot să depun măcar o cerere? - Pentru ce? Costă 80 de lei și veți cheltui acești bani fără niciun folos. - Eu plătesc. - Dar nu are sens. Eu vă explic. - Nu vă inspir încredere? - Nu de asta. - De ce râdeți?"

Următoarea ţintă a tânărului nedreptățit a fost o clinică stomatologică:

"- Bună ziua. - Da, vă ascult. - O consultație dacă se poate. Mă doare un dinte. - 200 de lei costă consultația. - Da, da. - Îmi faceți consultația? - Da."

Experimentul a continuat la câteva localuri de alimentație publică:

"- Dacă se poate un suc. - Suc? - Da. - De care? - Dacă se poate mai ieftin. - 15 lei un pahar. - De care? Multivitamin".

Clientul sub acoperire a fost deservit în majoritatea localurilor de alimentație publică vizitate. Eroul nostru a mers și pe la mai multe magazine de haine și încălțăminte:

- Aş putea să-i măsor? - Poftim? - Să-i măsor. - Mă scuzaţi, sunteţi murdar. - Trebuie să-mi schimb hainele? - Eu am dreptul să vă refuz. - Sunt client. - Vă înţeleg. - Dar condică de reclamaţie aveţi? - Nu avem.

Discriminarea pe criteriu social este o realitate și pentru mulți dintre moldovenii care au un nivel de trai decent. Spre exemplu în mai multe localuri de agrement accesul se face în baza așa numitului "face control".

Eroul nostru a vizitat un asemenea local, ce-i drept, fiind îmbrăcat decent. Inițial i s-a refuzat intrarea, pe motiv că nu ar exista locuri libere:

"- Noi am sunat şi am rezervat o masă. - Care masă. - Am vorbit cu adminsitratoarea. Mi-a spus că se poate. Nu treceţi face control-ul şi gata. - Care-i problema? - Am ceva cu faţa? Doar nu am consumat alcool. Poate trebuie să ne schimbăm hainele. Mergem şi le schimbăm. - Vă spun nu intraţi în local".

Timp de două zile, cât a durat experimentul, colegul nostru a interacționat cu peste 25 de prestatori de servicii publice. Doar în 60 la sută dintre cazuri lui nu i-au fost impuse restricții.

Lasă un comentariu