Hackerii ar putea face ca milioane de imprimante să ia foc

O ipoteză şocantă a cercetătorilor de la Columbia University sperie lumea IT. Se pare că milioane de imprimante din întreaga lume ar putea ajunge să fie controlate de hackeri din cauza unor vulnerabilităţi de securitate, iar aceştia ar putea face orice cu ele, relateaza gadgetreport.ro.

Practic, hackerii ar putea ajunge ca prin intermediul acestora să controleze reţele întregi de calculatoare şi să pună mâna astfel pe date sensibile. Aceasta este, însă, ipoteza "soft" a scenariului. Potrivit altui scenariu, hackerii ar putea să transmită imprimantelor un set de comenzi care le-ar putea încălzi atât de tare încât acestea ar lua foc.

Cercetătorii de la Columbia University spun că au descoperit, astfel, o clasă nouă de ameninţări informatice, împotriva cărora nu există un remediu facil.

Aceştia au investigat problema timp de mai multe luni, şi au prezentat concluziile lor agenţiilor federale americane în urmă cu două săptămâni şi gigantului IT HP, unul dintre cei mai mari producăori de imprimante din lume, sătămâna trecută.

HP a declarat luni că analizează datele cercetătorilor şi că nu poate confirma sau infirma ipotezele acestora. Şeful diviziei de imprimante a companiei a declarat că ia problema foarte în serios, însă, spune că este puţin probabil ca vulnerabilităţile să poată fi exploatate cu adevărat în lumea reală.

Vulnerabilităţile sunt prezente pe ceea ce se numeşte "embedded systems", precum imprimantele care vin "împachetate" cu funcţii din ce în ce mai avansate care le permit să funcţioneze la fel ca un calculator. De cele mai multe ori, acestea sunt conectate la Internet.

"Problema este că majoritatea companiilor de tehnologie nu se uită în acest colţ al Internet-ului, dar noi ne uităm", a declarat un profesor de la Columbia University implicat în cercetarea problemei.

"Datele problemei sunt 'crystal clear' iar impactul este foarte mare. Aceste dispozitive sunt complet deschise şi disponibile pentru a fi exploatate", a adăugat acesta.

Într-o demonstraţie a descoperirilor pe care le-au făcut, cercetătorii au atacat o imprimantă, demonstrând cum aceasta poate primi un set de instrucţiuni care ar face ca piesa responsabilă cu uscarea cernelei să se rotească în continuu, făcând ca hârtia să se încălzească, să se înnegrească şi să scoată fum.

Un intrerupător termal a închis imprimanta înainte ca focul să izbucnească, însă demonstraţia arată ca ipoteza cercetătorilor este perfect validă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu