H3N8 – o nouă gripă ameninţă lumea

Cercetătorii din SUA au identificat o nouă tulpină de virus gripal care poate pune în pericol sănătatea omului. De virusul H3N8, numit şi "gripa canină" s-a legat anterior moartea focilor în New England. Se consideră că această tulpină a apărut la foci de la păsări. Acesta poate fi primul exemplu de virus care se întâlneşte şi la păsări şi la foci, scrie BBC, citat de economica.rtv.net.

Oamenii de ştiinţă afirmă că o astfel de mutaţie a H3N8 poate afecta sistemul respiratoriu al omului.

Anne Moscona de la Weill Cornell Medical College din New York scrie într-un raport că noul virus este motiv de îngrijorare, iar gripa se poate transmite la oameni oricând şi oriunde.

"Există îngrijorarea că avem de-a face cu un nou virus care se transmite între mamifere şi la care omul n-a fost încă expus", scrie ea în raportul publicat în jurnalul American Society for Microbiology.

Mai multe gripe s-au transformat în ultimii ani în pandemii.

Gripa tip A(H1N1) numită și gripa porcină, gripa mexicană, sau gripa nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deși a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, de la declanșarea sa în aprilie 2009 și până în august 2010, pandemia a provocat aproximativ 18.500 de decese în lume

Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu