Guvernul va plăti 15 mii de euro pentru că gardienii au torturat un deţinut

Guvernul Republicii Moldova va trebui să achite 15 mii o sută de euro drept despăgubiri, dictate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Instanţa de la Strasbourg a acordat acestă sumă drept daune morale şi cheltuieli de judecată, în cazul Ipate contra Moldovei.

„În acest caz reclamantul, un deţinut de la penitenciarul numărul 13 din Capitală, s-a plâns Înaltei Curţi că a fost turturat, iar în instanţele naţionale cererea sa nu a fost tratată adecvat”, a precizat, pentru publika.md, juristul Vlad Gribincea, preşedinte al organizaţiei Juriştii pentru Drepturile omului.

De asemenea, reclamantul a invocat în faţa Curţii încălcarea dreptului la un proces echitabil  şi la un recurs efectiv.

Totul a pornit în 2006 când deţinutul se afla în peniteniar şi a fost rugat de gardieni să se transfere într-o altă celulă. Deţinutul a refuzat, solicitând să i se prezinte explicaţii, dar colaboratorii penitenciarului l-au agresat lovindu-l cu pumnii şi cu bastoanele de cauciuc.

Ulterior, deţinutul a fost împins cu forţa în celulă, unde s-a lovit de fereastră, a spart-o, iar cu cioburile de sticlă a încercat să-şi taie venele în speranţa că poliţiştii vor înceta maltratarea şi vor chema un medic.

În repetate rânduri reclamantul a solicitat să fie examinat de un medic şi a recurs la greva foamei. De asemenea, reclamantul s-a plâns Procuraturii că a fost maltratat, dar instanţele naţionale au refuzat să examineze acestă plângere, considerând-o nefondată.

În faţa instanţei de la Strasbourg, Guvernul Moldovei a explicat că nu există probe că a avut loc tortura.

Curtea a constatat însă că a avut loc tortura, considerând în unanimitate violarea articolului  3 din Convenţia CEDO.

Până acum Republica Moldova a achitat despăgubiri financiare dictate de CEDO în valoare de peste 20 de milioane de Euro.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu