Guvernul va cumpăra acțiunile nou emise de Moldinconbank ca să le vândă investitorului străin

Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui precontract privind cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC Moldindconbank S.A. Astfel, 63,89% din acțiunile nou-emise vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Publice (APP), la un preț de peste 760 milioane de lei

După procurarea pachetului de acțiuni a băncii comerciale, APP îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. În același timp, vor fi asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației.

Decizia Executivului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale BC Moldindconbank S.A. va contribui la menținerea stabilității băncii, va facilita realizarea tranzacției cu potențialii investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar. Aceeași procedură, care corespunde bunelor practici din țările europene, a fost aplicată în anul 2018, în cazul unui pachet de acțiuni al Moldova-Agroindbank.  

Pentru cumpărarea acțiunilor nou emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca APP, circa 764 milioane de lei. Banii vor fi recuperați de la investitor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu