Guvernul spune când va fi rezolvată problema medicamentelor în spitalele din țară

Embed:

Premierul Chiril Gaburici are dubii că furnizorii de medicamente stabilesc corect prețurile acestora. Motiv din care a solicitat Serviciului Vamal și Ministerului de Interne să verifice acest lucru. Premierul a convocat, astăzi, o ședință de lucru privind asigurarea instituțiilor medicale din țară cu preparatele necesare. 

Şedinţa la care a participat ministrul Sănătăţii şi responsabili ai Agenţiei Medicamentului, a fost convocată după ce, astăzi, premierul Chiril Gaburici a vizitat Spitalul de Urgenţă unde stocurile de medicamente sunt pe sfârşite şi Institutul Oncologic, instituţie unde lipsesc mănuşile sterile.

În cadrul discuţiilor a fost stabilit un plan de acţiuni privind livrarea medicamentelor în instituţiile medicale. De asemenea, s-a elaborat şi un mecanism clar de lucru cu furnizorii de preparate. Gaburici spune că va fi verificat minuţios modul cum sunt stabilite preţurile la produsele farmaceutice.

În acest sens, Ministerul de Interne şi Serviciul Vamal a primit indicaţii să verifice preţul real al medicamentelor care sunt introduse în ţară. Urmează să fie aplicate şi penalităţi furnizorilor care vor stabili un preţ exagerat.

Potrivit lui Gaburici, instituţiile de profil au la dispoziţie 10 zile pentru a veni cu soluţii pentru asigurarea spitalelor cu medicamente. 

"Vom lucra cu Agenția și Ministerul Sănătății la stabilirea unui adaos clar a prețului pentru medicamente. Vrem Departamentul Vamal să se implice în depistarea prețului exact care vine de la producătorul de medicamente pentru că aici presupunem că este un abuz care urmează să fie depistat și Ministerul de Interne a primit indicații de a se implica și de a verifica acest lucru", a menționat premierul. 

În această dimineaţă, premierul a efectuat o vizită de lucru la Spitalul de Urgenţă şi cel Oncologic.

Chiril Gaburici a constatat că spitalele continuă să se confrunte cu lipsa unor medicamente. Premierul a mai spus că instituţiile medicale dispun de rezerve pentru aproximativ 15 zile. Potrivit directorului Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, în instituţia pe care o conduce situaţia este sub control.

"Nu am avut în această perioadă anulate intervenţii chirurgicale programate, nu au fost cazuri să nu se acorde asistenţa medicală de urgenţă", a spus directorul Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu.

Spitalele au rămas fără medicamente la începutul anului, după ce mai mulți agenți economici au refuzat să încheie contracte cu instituțiile medicale pentru că ar suporta pierderi din cauza deprecierii leului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu