Guvernul, şedinţă de lucru la Străşeni. Premierul şi miniştrii au discutat cu aleşii locali despre problemele cu care se confruntă

Embed:

Guvernul pregăteşte un proiect ce prevede liberalizarea pieţei muncii. Acesta va presupune facilităţi pentru cetăţenii străini care vor dori să muncească în Moldova. Anunţul a fost făcut de premierul Pavel Filip, în faţa antreprenorilor din Străşeni.

"Noi curând o să venim şi o să aprobăm o hotărâre de Guvern prin car încercăm să liberalizăm piaţa muncii. Să avem posibilitatea să vină şi alţii să lucreze în Republica Moldova", a spus Pavel Filip, prim-ministru.

În cadrul întrunirii, a fost discutată şi reforma fiscală care a intrat în vigoare din 1 octombrie. Oamenii de afaceri au apreciat reformele pentru susţinerea businessului autohton.

"Avem o mare problemă cu forţa de muncă . Agenţia forţei de muncă reclamează exodul peste hotare cu salarii mari", a spus un bărbat.

"E binevenit lucrul acesta ca să liberalizaţi forţa de muncă să putem să angajăm şi noi", a spus un alt bărbat.

Înainte de această întrevedere, Pavel Filip împreună cu mai mulţi miniştri s-au întâlnit cu aleşii locali din Străşeni. Preşedintele raionului a apreciat colaborarea eficientă între autorităţile locale şi cele centrale.

"În calea europeană care o parcurge cu hotărâre Republica Moldova, demonstrează scopul comun urmărit de către administrațiile publice. Administrațiile publice locale din raion colaborează fructuos. Dezvoltă proiecte comune, parteneriate", a spus Mihail Popa, președintele raionului Strășeni.

Medicii s-au interesat despre rezolvarea problemelor din domeniul lor.

Premierul Pavel Filip le-a recomandat doctorilor să susţină reforma ce le permite medicilor de familie să deschidă cabinete medicale în sate.

"Eu am luptat ca să pornim această reformă doi ani de zile. Iată am pornit-o, rezistența e așa de mare, inclusiv din partea Ministerului Sănătății. Medicina primară este importantă prin medicul de familie. Pe mine puțin mă interesează că noi trebuie să avem șef la policlinică, locțiitori de șefi, contabili", a declarat prim-ministrul Pavel Filip. 

În cadrul şedinţei s-a atras atenţia şi asupra serviciilor pentru copiii lipsiţi de grija părintească.

"Guvernul a inițiat finanțarea pachetului minim de pachete sociale și Consiliul Raional Strășeni a primit două milioane de lei, inclusiv un milion de lei pentru servicii de tip paternal", a spus Silvia Radu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Unii primari au venit cu iniţiative privind reparaţia drumurilor. Ei au fost îndemnaţi ca în 2019 să depună dosarele la programul Drumuri bune 2.

De asemenea, locuitorii din raionul Străşeni s-au plâns că întâmpină greutăţi la comercializarea producţiei agricole:

"Nu au avut unde vinde producția agricolă, mă refer la struguri, mere și altele."

"Primele acțiuni care au fost realizate în noua misiune a fost clarificarea problemelor ce țin de aspectul dat. La ziua de astăzi, practic 90 la sută din struguri sunt recoltați. Vinificatorii, practic, vor asigura ca niciun strugure să nu rămână necules", a spus Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Membrii Cabinetului de miniștri au o zi pe săptămână dedicată deplasărilor în teritoriu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu