Guvernul Sandu va comemora victimele regimului totalitar şi autoritar în ziua în care Igor Dodon va sărbători eliberarea Moldovei

Embed:

Premierul Maia Sandu a anunţat astăzi în debutul şedinţei de Guvern că Republica Moldova se alătură deciziei Parlamentului European și va marca pe 23 august ziua europeană a comemorării victimelor regimului totalitar şi autoritar.

În Rezoluție P arlamentului European din 2009 este subliniată importanța păstrării memoriei trecutului și se reconfirmă poziția solidară împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică. Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare și declară că pacea și reconcilierea, bazată pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma.

Cu acest prilej, la ora 20:00 va fi ţinut un minut de reculegere. 

Totodată, şeful statului anunţă că în perioada 23-25 august va organiza acțiuni dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism. 

"Conform planului de activități, cele mai multe evenimente vor avea loc în ziua de 24 august, atunci când se împlinesc 75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău.", se spune în mesajul Preşedinţiei. 

Istoricii vorbesc despre faptul că, pe 20 august 1944, trupele sovietice au început una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea Iași-Chișinău, care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii a fost scoaterea României, pe 23 august, din război și trecerea ei de partea Aliaților, precum și reanexarea Basarabiei pentru încă 47 de ani.

În primele zile după operația Iași-Chișinău, circa 150 de mii de bărbați din Basarabia au fost mobilizați și trimiși să lupte pe cele mai grele segmente ale frontului. Aproximativ 50.000 dintre ei nu s-au mai întors acasă.

CITEŞTE ŞI: Un grup de intelectuali face apel către moldoveni: Igor Dodon TREBUIE OPRIT

Lasă un comentariu