Guvernul Sandu se împrumută pentru a cumpăra gaze naturale

Guvernul se pregătește de o posibilă criză a gazelor, urmare a conflictului dintre Ucraina și Rusia, care s-ar putea solda cu sistarea livrărilor de gaze pentru Republica Moldova. Executivul de la Chișinău cere europenilor un credit de urgență pentru a construi rezervoare, unde să fie stocate 400 de milioane metri cubi de gaze.

Subiectul a fost discutat, la Bruxelles, între ministurl Economiei, Vadim Brânzan și directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová. 

Contactat telefonic, Serviciul de presă al ministerului nu ne-a putut spune de câți bani are nevoie statul pentru a crea propriile rezerve de gaze. Postul nostru de televiziune a expediat o scrisoare oficială ministerului pentru a afla unde ar putea fi construit acest depozit şi care este mărimea investiției.

Crearea unor stocuri de 400 de milioane metri cubi de gaze ar acoperi necesitățile Moldovei pentru două-trei luni, în funcție de anotimp. Compania rusă "Gazprom" este singurul furnizor pentru ţara noastră. Livrările de gaze, însă, vor deveni imposibile în condițiile în care rușii la exportul gazelor în țările din Balcani prin Ucraina.

Sistarea livrărilor pentru Republica Moldova va afecta cel mai mult regiunea transnistreană, care de-a lungul anilor a consumat gaz rusesc fără să-și plătească facturile.

Recent,  ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a declarat, pentru Radio Europa Liberă, că în cazul în care Rusia sistează, de anul viitor, tranzitul prin Ucraina, Republica Moldova este interesată să primească gaze din Federaţia Rusă prin gazoductul "Turkish Stream", care trece pe fundul Mării Negre, prin Bulgaria, România, sudul Ucrainei și ajunge pe teritoriul ţării noastre. Brînzan a spus atunci că autorităţile din Chişinău vor să organizeze, la mijlocul lui septembrie, o întâlnire dintre operatorii din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și România ca să discute această soluție alternativă. 

Iniţiativa a fost criticată însă de fostul premier Ion Sturza, care spune că evitarea tranzitului Ucrainei este "visul de veacuri" al Rusiei. Sturza a mai declarat că prin declaraţiile pe care le-a făcut, Brânzan pune pe jar şi factorul politic regional, şi cel internaţional.    

Lasă un comentariu