Guvernul Sandu fără soluţii. Autorităţile nu ştiu din ce surse vom fi aprovizionați cu gaze naturale

Embed:

Autorităţile nu ştiu încă din ce surse vom fi aprovizionați la iarnă cu gaze naturale. În prezent, Guvernul examinează trei scenarii în acest sens. Cel puţin asta a anunţat preşedintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanțe, Igor Munteanu.

"Furnizarea de gaze în regim revers, precum şi furnizarea de gaz prin acumularea de gaze în rezerve naturale subterane în Ucraina. Posibil şi a treia obţiune în care Gazprom va continua să furnizeze gaz prin reţelele obişnuite care alimentează Republica Moldova. Toate aceste trei obţiuni sunt valabile, Guvernul lucrează asupra lor şi consumatorii nu vor fi afectaţi", a precizat Munteanu.

Guvernul a anunţat recent că vrea să cumpere o rezervă de 400 de milioane de metri cubi de gaze pentru primele două luni ale anului viitor. Asta chiar dacă, anterior, președintele Igor Dodon s-a lăudat că a obținut o ieftinire a gazului rusesc cu până la 15 dolari pentru mia de metri cubi, din 1 octombrie, iar de la anul cu până la 70 de dolari.

Însă, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, l-a contrazis pe Dodon și a declarat că nu există o decizie finală în acest sens. În context, mai mulți experți în energetică din țara noastră au declarat că șeful statului încearcă să-și facă PR din subiectul gazelor naturale livrate de Gazprom.

Totodată, furnizorul ucrainean de gaz "Naftogaz" a emis un comunicat de presă în care a precizat că dacă Moldova ar cumpăra gaz din Slovacia și l-ar transporta prin Ucraina, prețul la intrare ar fi de aproximativ 190 de dolari pentru o mie de metri cubi. Asta în timp ce tariful cerut de Gazprom este de 237 dolari, cu 20% mai mare decât prețul de piață disponibil pentru Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu