Guvernul României a încheiat prima etapă a Proiectului de asistenţă financiară pentru grădiniţele din Moldova

Embed:

Guvernul României a încheiat prima etapă a Proiectului de asistenţă financiară pentru grădiniţele din Moldova, program prin care au fost renovate peste 800 de instituţii preşcolare.

Cele 23 de milioane de euro alocate au adus doar bucurii copiilor şi cadrelor didactice. Acum, autorităţile de la Bucureşti extind proiectul prin acordarea unei noi tranşe nerambursabile de trei milioane de euro. 

În cadrul noii etape vor fi reconstruite alte 85 de grădiniţe.

"Acest program nu înseamnă doar cifre, înseamnă în primul rând oameni. Iată că încheiem o etapă, dar marcăm un nou început, continuăm să investim în educaţie. România a fost permanent de Republica Moldova sufleteşte, geografic, politic, istoric", a spus ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă. 

"Cu apreciere am primit vestea despre extinderea proiectului şi pentru 2016. Fapt care demonmstrează că România a fost şi este cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova şi pe această cale vreau să aduc mulţumiri pentru tot sprijinul acordat", a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Din banii acordaţi de Guvernul României, până în prezent au fost renovate 832 de grădiniţe. În funcţie de probleme, în instituţii au fost reparate acoperişurile, instalate sisteme de încălzire şi au fost amenajate terenuri de joacă.

"Avem circa 240 de grădiniţe izolate termic care duc nemijlocit la economii atât în bugetul local cât şi în cel al ţării", a declarat directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Mircea Eşanu. 

Multe dintre grădiniţe nu au mai fost reparate de aproximativ patru decenii, de când au fost construite.

"Populaţia este foarte mulţumită fiindcă copiii vin la grădiniţă, până acum se făcea focul în sobe", a spus primarul din Satul Nou, raionul Cimişlia, Natalia Chistol. 

"Avem o limbă suntem fraţi, rude şi este binevenit ca fratele mai mare şi mai puternic să-l susţină pe cel mic", a declarat primarul satului Sauca, raionul Ocniţa, Iraida Jitari. 

"Au fost renovate geamurile, uşile, a fost schimbat apeductul, canalizarea, tavanele, pereţii, mobilierul total nou", a declarat primarul satului Târnova, raionul Edineţ, Cornelia Rusu. 

Instituţiile preşcolare care au beneficiat de fonduri pentru izolarea termică a pereţilor au înregistrat reduceri de cheltuieli pentru încălzire de până la 30 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu