Guvernul promite moldovenilor zboruri mai ieftine şi semnarea, în martie 2012, a acordului privind "Spaţiul Aerian Comun" cu UE

Negocierele privind Spaţiul Aerian Comun (SAC) între UE şi Republica Moldova sunt pe ultima sută de metri. În ultima rundă de negocieri, care va avea loc curând, urmează să fie parafat proiectul acordului, care va fi apoi semnat de toate ţările Uniunii Europene şi de către Republica Moldova. Declaraţiile îi aparţin Secretarului general al Guvernului, Victor Bodiu,  şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

"Acest acord va oferi posibilitatea pentru operatorii aerieni din Moldova să zboare liber în orice ţară din UE, dar şi vice-versa, ceea ce presupune o competiţie mai mare, şi în final, micşorarea preţurilor. Cel mai important este oferirea siguranţei pasagerilor şi posibilitatea de a zbura la preţuri mai mici", a declarat Victor Bodiu.

Potrivit Secretarului general, semnarea va dura aproximativ 3-4 luni, iar în luna martie, aprilie a anului viitor acordul va fi semnat. Însă, acest acord impune nişte reguli, şi anume, excluderea aeronavelor de tip sovietic care au fost construite cu circa 40-50 de ani în urmă.

"Aeronavele de tip sovietic, sunt nave care din punct de vedere al siguranţei pasagerului şi securităţii zborului, nu întocmai corespund cerinţelor şi normelor europene. Uniunea Europeană a fost foarte deschisă şi ne-a oferit o perioadă de tranziţie, în care urmează să eliminăm din registrul aeronavelor din R. Moldova acest tip de aeronave", menţionează Bodiu.

Negocierile prinvind Spaţiul Aerian Comun dintre Moldova şi UE au fost lansate în iulie 2011, în urma iniţiativei comune a prim-ministrului Vlad Filat şi al Preşedintelui Comisiei Europene Jose-Manuel Barroso.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu