Guvernul polonez susţine proiecte de infrastructură la noi în ţară. 14 oraşe vor fi modernizate

Embed:
14 oraşe din ţară vor fi modernizate cu ajutorul Guvernului polonez. În prima etapă au fost selectate şase localităţi, care vor beneficia de un grant în valoare de 200 de mii de euro pentru modernizarea infrastructurii: vor fi construite terenuri de joacă, locuri de parcare sau se vor face proiecte de iluminare stradală.

"Sunt nişte proiecte pilot, care urmează a fi implementate şi bunele practici de la aceste proiecte urmează a fi reaplicate ca o bună experienţă în celelalte oraşe", a spus Dorin Andros, Secretar de Stat.

Pentru a participa la programul de revitalizare urbană, autorităţile locale trebuie să identifice zona care urmează să fie amenajată şi să aibă cel puţin 20 la sută din suma necesară pentru implementarea proiectului.

Cimişlia este una dintre localităţile ce vor beneficia de bani polonezi. În Scuarul Copilăriei din oraş va fi amenajat un teren sportiv multifuncțional.

"Terenul dat va avea suprafaţa de 1300 m3, de care va beneficia toţi copii din oraş şi toţi vizitatorii parcului."

Tot acolo, va fi construită o toaletă publică şi două vestiare.

"Este prevăzut separat accesul pentru persoanele cu dizabilităţi şi vor fi instalate baterii solare pentru prepararea apei calde", a spus Alexandru Ştirbeţ, expert în construcţii.

Pentru acest proiect, autorităţile locale au nevoie în jur de 1,5 milioane de lei. Din Polonia vor veni 600 de mii de lei, restul sumei urmând să fie alocată din bugetul local sau din alte fonduri.

"Am mai discutat cu agenţi economici care sunt gata să contribuie.Vălenii de Munte din judeţul Prahova, oraşul de înfrăţire cu oraşul Cimişlia sunt gata să aloce 25 de mii de euro", a spus Sergiu Vârlan, viceprimar al oraşului Cimişlia.

Şi un cartier din oraşul Ungheni va fi modernizat.

"Vor fi amenajate parcări pentru autoturisme, vor fi amenajate căi de acces, trotuare, de asemenea va fi amenjat şi un parc fotovoltaic, care va asigura cu energie aceste blocuri locative", a spus Eduard Balan, viceprimarul oraşului Ungheni.

Iar copiii de la Grădiniţa Nr. 6 din Comrat vor avea parte de condiţii mai bune.

"Şi să amenajăm teritoriul în grădiniţă şi facem să fie mai cald, vom schimba acoperişul", a spus Sergiu Nastasov, primarul oraşului Comrat.

Reprezentanţii polonezi susţin că este foarte important să se investească în oraşe.

"Este un proces de dezvoltare locală pe care noi îl implementăm în oraşele din Polonia. Cu această experienţă de revitalizare urbană venim şi în Moldova", a spus Przmystal Derwich, director al Programelor de Asistenţă, Polonia

Proiectele urmează să fie realizate până în luna octombrie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu