Guvernul, la sfat cu afaceriştii din diasporă. Care sunt factorii ce împiedică atragerea investiţiilor în Moldova

Embed:

Oportunităţile de investiții sunt subiectul discuţiilor între oamenii de afaceri din diasporă cu reprezentanţii Guvernului de la Chişinău. În Capitală se desfăşoară, în premieră, un forum tematic, iar organizatorii îşi propun să asigure un dialog mai eficient între autorități și moldovenii aflați peste hotare.

Adrian Dulgher este un investitor din Marea Britanie. În următorii trei ani, tânărul îşi propune să deschidă un studio de animaţie, care să ofere peste 3 000 de locuri de muncă.

Adrian susţine, însă, că Moldova ar deveni mai atractivă pentru capitalul străin, dacă autoritățile ar reduce impozitele.

"Aş vrea să avem capacitatea să nu plătim taxele. Ar fi interesant să avem un pic de ajutor. Taxele prevăzute aici pentru animaţie sunt de 18 procente. Eu aş dori să le investesc pentru dezvoltarea afacerii locale. Cu astfel de taxe, eu am oficii în India. Cu plăcere aş vrea să mut toate oficiile de acolo aici, dar această taxă mă opreşte", a spus Adrian.

Unii investitori susţin că un alt obstacol în atragerea investițiilor în Moldova este birocraţia şi lipsa forței de muncă.

''Din punct de vedere legislativ sectorul IT este destul de bun aș spune. Unica problemă de creștere este sistemul în care suntem, lipsa de specialiști din păcate. Deci sistemul de învățământ ar trebui cumva să producă mai mulți specialiști pe care noi îi preluăm și să îi putem adapta la tehnologia noastră", a declarat Oleg Ciubotaru, moldovean stabilit în SUA.

În acest context, premierul Iurie Leancă a menţionat că moldovenii din diasporă pot contribui la elaborarea politicilor de dezvoltare.

"Cei care sunt angajaţi direct în diferite bănci investiţionale, companii, cei care şi-au deschis business-ul lor, care şi-au făcut studiile acolo să ne ajute să elaborăm un nou program de guvernare, indiferent care va fi coloratura, accelerând reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor", a menţionat Iurie Leancă.

La forum participă 90 de oameni de afaceri moldoveni, din 17 țări. Evenimentul este organizat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu