Guvernul Germaniei oferă burse de studii pentru romii din ţara noastră

Din cei 13 mii de membri ai comunităţii de romi din ţara noastră, doar 25 la sută dintre ei sunt încadraţi în instituţiile de învăţământ. Motivul principal ar fi discriminarea, limitarea dreptului la educaţie, cultură şi identitate. Pentru incluziunea romilor în comunitatea activă şi diminuarea fenomenului de discriminare în rândul lor, Guvernul Germaniei oferă burse de studii pentru comunităţile de ţigani din Moldova, Ucraina şi Rusia.

Una din condiţiile de eligibilitate pentru cei care vor să obţină astfel de burse este să se declare romi. Tatiana Cebotari a obţinut o astfel de bursă şi este studentă la Universitatea de Medicină. Tânăra spune că a simţit pe propria piele ce înseamnă să fii discriminat.

"Eu înţeleg că problema discriminării romilor este una globală. Chiar şi copiii care merg la grădiniţă simt asta. Când veneam cu tata la şcoală, toţi care îmi erau prieteni nu mai doreau să comunicăm. Au fost şi momente când eu desenam, veneau, îmi luau creionul şi îmi spuneau : - De ce tu vii la şcoală? Tu eşti țigancă", a spus Tatiana Cebotari, studentă anul II Universitatea de Medicină.

Rădiţă Şahin este absolvent al Programului de Burse în Drept şi Ştiinţe Umaniste. Tânărul a absolvit o facultate juridică. Anual beneficia de 1 700 -1800 de euro. Spune că datorită acestui program şi-a urmat visul. Iar acum îşi doreşte să apere drepturile romilor din ţara noastră.

"Contractul la facultate era de 10 mii de lei. Am decis să merg la o facultate de drept să apăr drepturile romilor. Sunt multe cazuri de discriminare, atac pe bază de ură rasială", a spus Rădiţă Şahin, absolvent facultatea de Drept.

Programul oferă burse şi romilor din Ucraina şi Rusia.

"Fondul de educaţie pentru romi îmi achită studiile din anul I. Din anul II îmi achită şi un curs de limbă engleză. Eu nu am dorit pur şi simplu să învăt, eu mi-am dorit să fac studii de calitate. Şi cred că anul viitor visul meu se va realiza", a spus Liubovi, studentă Federaţia Rusă.

Întru obţinerea burselor pentru anul de studii 2018-2019 au aplicat 39 de tineri romi din ţara noastră

"Prin această măsură afirmativă Guvernul Germaniei investeşte în generaţia tânără în domeniul educaţiei. Vrem să creăm o masă critică a tinerilor romi care ulterior să contribuie la integrarea romilor în societate", a spus Natalia Duminică, manager de proiect.

"Bugetul este 50 la 50. Fondul de Educaţie pentru Romi oferă 60 de mii de euro, şi Fundaţia Germană, de asemenea 60 mii euro. Prin aceste burse noi dăm posibilitate tinerilor romi să facă studii de calitate, să-şi dezvolte o carieră", a spus Nadir Redzepi, director executiv, Fondul de Educaţie pentru Romi.

În anul de studiu 2017-2018 burse de studii au obţinut 43 romi din Moldova, 187 din Federaţia Rusă şi 90 de romi din Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu