Guvernul Filip a lăsat miliarde de lei în bugetul de stat, suficient pentru pensii şi salarii

Embed:

Guvernul Filip a lăsat miliarde de lei în hazna, suficient pentru pensii şi salarii, dar noile autorităţi oricum vor cere bani de la partenerii străini.

Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, spune că ar exista o gaură financiară de patru miliarde de lei, în timp ce fostul executiv a lăsat în bugetul de stat trei miliarde 270 de milioane de lei, dar şi toate salariile, pensiile şi îndemnizațiile plătite până în luna mai.

"Această gaură financiară despre care s-a vorbit. Poate fi estimată în acest fel la mai mult de 4 mlrd de lei. Suntem foarte bucuroşi că putem include la capitolul venituri asistenţa din partea UE. Vom face anumite ajustări şi vom transfera resurse de la bugetul de stat la bugetele locale. Planificăm să transferăm mai mult de 1 mlrd de lei. Vom asigura că cheltuielile de salarizare vor fi asigurate", a spus Natalia Gavriliţa ministrul finanţelor.

Potrivit fostului premier, în prima jumătate a anului, încasările la buget administrate de Serviciul Fiscal de Stat au crescut cu 1 miliard de lei şi constituie aproape 20 miliarde, iar cele de la Serviciul Vamal cu aproape 700 milioane de lei. Pavel Filip a precizat că înainte de a mări salariile angajaţilor publici, guvernul a aprobat bugetul de stat şi s-a asigurat că există bani suficienţi în acest sens.

"Noi nu am aprobat până când nu ne-am asigurat că sunt rezervele financiare care să facă faţă la toate plăţile salariale. Ei în loc să vină cu toată deoligarhizarea, cu toate legile care le-au aprobat până acum, primul proiect trebuia să vină cu rectificarea bugetului în parlament. Şi eu bănuiesc că intenţionat tergiversează", a spus Pavel Filip deputat PDM.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în jumătate de an, în bugetul statului au ajuns 19,2 miliarde de lei. Suma este cu 975 de milioane mai mare decât aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu