Guvernul Filat a împlinit un an

Embed:

Astăzi se împlineşte un an de la învestirea Guvernului Filat. Pentru acesta au votat 53 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Portofoliile s-au împărţit conform unui algoritm, iar componenţa Cabinetului de miniştri a rămas neschimbată pe parcursul acestui an.

Acum un an, funcţiile din Guvernul Alianţei au fost partajate în felul următor: liberal-democraţii au preluat funcţia de premier, în care a ajuns Vlad Filat, şi pe cea de vicepremier şi ministru de Externe, în care s-a instalat Iurie Leancă. Democratul Valeriu Lazăr a fost numit vicepremier şi ministru al Economiei. Liberalul Ion Negrei şi AMN-istul Victor Osipov au devenit, de asemenea, vicepremieri.

Ministru de Stat a devenit liberal-democratul Victor Bodiu. Colegul său de partid, Veaceslav Negruţa, a fost numit ministru de Finanţe. La cârma Justiţiei a ajuns tot un membru al PLDM, Alexandru Tănase, la fel ca şi la Interne, unde ministru a devenit Victor Catan. Iar Vladimir Hotineanu a fost numit ministru al Sănătăţii.

Partidului Liberal i-a revenit funcţia de ministru al Apărării, preluată de Vitalie Marinuţa. Acelaşi partid i-a mai delegat pe Anatol Şalaru, în funcţia de ministru al Transporturilor, pe Gheorghe Şalaru - la Ministerul Mediului, şi pe Ion Cebanu - la Ministerul Tineretului şi Sportului. Partidul Democrat s-a ales cu Ministerul Culturii, unde a fost numit Boris Focşa, cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care a fost preluat de Valentina Buliga, precum şi cu Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, unde şef a devenit Marcel Răducan. AMN a preluat Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, prin Alexandru Oleinic, pe cel al Agriculturii, prin Valeriu Cosarciuc, şi Ministerul Educaţiei, prin Leonid Bujor.

De asemenea, conform algoritmului, AMN l-a propus pe Valeriu Zubco în funcţia de Procuror general, Partidul Democrat l-a adus pe Gheorghe Mihai în funcţia de director al SIS, iar Partidul Liberal Democrat l-a instalat pe Tudor Baliţchi şef la Seviciul Vamal

Lasă un comentariu