Guvernul de la Chişinău, optimist că vom primi gaze ruseşti prin Ucraina. Moldovagaz se pregăteşte de un alt scenariu

Embed:

După discuţiile dintre Vladimir Zelenski şi Vladimir Putin de la Paris, Guvernul de la Chişinău este optimist că din 1 ianuarie vom primi gaze ruseşti ca de obicei, prin Ucraina. Între timp, "Moldovagaz" se pregăteşte pentru asigurarea transportului gazelor în ţara noastră prin conducta transbalcanică, dacă ucrainenii şi ruşii nu ajung la o înţelegere.

"După întrevederea de ieri de la Paris a conducătorilor a două state care asigură livrarea şi tranzitul gazelor spre RM, suntem optimişti că de la 1 ianuarie vom primi gazul pe traseul traditional. Deci au crescut şansele mult după întrevederea de ieri", a menţionat premierul Ion Chicu.

Lucrările de reconstrucţie începute în regim de urgenţă luna trecută la Staţia Măsurare Gaze Căuşeni trebuie încheiate la sfârşitul acestei săptămâni. Şi asta pentru a putea primi la nevoie gazele prin conducta transbalcanică.Premierul a dat de înţeles că nu ar trebui să avem probleme cu aprovizionarea.

"Moldovagaz a dat un comunicat în care vine să dezmintă speculaţiile lansate de unele forţe politice", a precizat prim-ministrul.

Ieri, fostul premier Maia Sandu a spus că impotența guvernului ne poate lăsa fără căldură și energie electrică pe timp de iarnă. Şi asta pentru că, în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie.

Maia Sandu a scris pe Facebook că atunci când a fost la guvernare, au fost găsite două soluții: livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică și de la Naftogaz, prin nordul țării. Potrivit fostului premier, discuțiile cu operatorii din România, Ucraina și Bulgaria urmau să fie finalizate chiar în ziua în care guvernul a fost demis. 

După plecarea noastră de la guvernare, discuțiile cu România și Ucraina s-au blocat din cauza politicii externe dezastruoase a actualei guvernări, care pune în pericol securitatea energetică a țării, a mai scris Maia Sandu. 

Potrivit "Moldovagaz", în 12 decembrie, la Bruxelles, va avea loc o şedinţă de lucru pentru a vedea cât de pregătiţi sunt operatorii sistemelor de transport pe culoarul Transbalcanic de asigurare a transportului de gaze în regim revers. Atunci va fi discutată și semnarea unui supliment la Acordul de interconectare între Transgaz România, și Ukrtransgaz Ucraina.

Potrivit ministerului Economiei şi Infrastructurii, în 13 decembrie, în marja Consiliului Ministerial al Comunității Energetice, ţara noastră planifică să semneze cu Ucraina un Memorandum de Înțelegere cu privire la cooperarea în domeniul securității furnizării gazelor naturale.

loading...

Lasă un comentariu