Guvernul Chicu va merge prin raioane pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă cetăţenii

Embed:

Guvernul Chicu reia practica vizitelor în teritoriu, aplicată anterior de executivul condus de Pavel Filip. Premierul a anunţat că, în fiecare săptămână, el şi miniştrii vor merge prin raioane, pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă cetăţenii. Anunţul despre acest lucru a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu, după o întrunire cu preşedinţii de raion, la care au vorbit despre problemele aprovizionării cu apă, canalizare şi drumurile rele. 

Preşedintele raionului Hânceşti spune că în anul 2014 a fost lansat un proiect de aprovizionare cu apă a zece localităţi. Bugetul total este de 72 de milioane de lei, însă nici până în ziua de azi, lucrările nu au fost duse până la capăt.

"Banii erau din Fondul Ecologic, şi, până acum, s-au investit 26 de milioane de lei, gestionează proiectul "Apele Moldovei". Permanent mă deplasez la faţa locului şi discutăm cu antreprenorul şi cu reprezentanţii de la Agenţia "Apele Moldovei", dumnealor se învinuiesc unii pe alţii", a declarat Iurie Levinschi, preşedintele raionului Hînceşti.

Aprovizionarea cu apă este o problemă şi în raionul Leova.

"Oamenii stau dimineaţa la fântână, în rând, ca să ia o căldare de apă vara. Câte zece ani nu implementează. Se acordă cinci milioane anul trecut, cinci milioane anul, dar asimilare la banii aceştia nu sunt", a precizat Nicolae Priţcan, preşedintele raionului Leova.

Iar la Ştefan Vodă problema numărul unu este protecţia antigindină.

"Ar fi foarte binevenită renovarea sistemelor antigrindină şi, dacă ar fi posibilitatea să se implice şi statul în renovarea sistemelor de irigare, care, în raionul Ştefan-Vodă au fost foarte performante, dar, cu părere de rău, s-au distrus", a menţionat Vasile Maxim, preşedintele raionului Ştefan-Vodă.

O problemă comună, intens discutată a fost calitatea proastă a drumurilor. În acest context, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatolie Usatîi a anunţat că bugetul Fondului Rutier pentru anul 2020 a fost majorat până la 1,7 miliarde de lei, în timp ce anul trecut era de 1,24 miliarde. Totuşi, banii vor fi oferiţi autorităţilor publice locale cu anumite condiţionalităţi. Mai exact, preşedinţii de raion vor trebui să prezinte planuri pe termen mediu de reparaţie a drumurilor regionale şi locale.

"Este absolut inutil ca, la începutul anului, începeţi cu planificarea, ce veţi include în anul curent, asta nu e normal, trebuie să avem cel puţin pe trei ani planul de lucru, să fim flexibili", a subliniat Anatolie Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Premierul Ion Chicu a anunţat că aceste probleme, dar şi altele vor fi discutate mai detaliat în cadrul vizitelor în teritoriu. De exemplu, prim-ministru a anunţat că va merge în localităţi în fiecare joi, iar ceilalţi miniştri tot vor avea câte o vizită pe săptămână.

"Noi o să restabilim această practică, o să începem de acolo unde sunt cele mai mari probleme, fireşte, nu o să fie în fiecare lună, dar bine organizate, o să facem", a menţionat Ion Chicu.

Practica şedinţelor de Guvern în teritoriu a fost iniţiată de cabinetul de miniştri condus de Pavel Filip. În fiecare vineri, premierul şi conducătorii ministerelor mergeau în fiecare raion, pentru a fi mai aproape de problemele oamenilor.

loading...

Lasă un comentariu