Guvernul Chicu cere sprijinul UE și SUA pentru reformarea justiției

La Chișinău se află un grup de experți ai Consiliului Europei, care a venit să asiste la reformarea justiției. În acest context, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul va aprecia participarea în acest proces a tuturor partenerilor de dezvoltare, în special a reprezentanților Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.

"Reforma justiției este o necesitate absolută pentru țara noastră, dar și cea mai mare provocare care stă în fața guvernului actual. Personal, nu văd nici o șansă de a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova, dacă nu reușim să punem capăt dezmățului din justiție, procuratură, poliție economică, dar și alte structuri ale statului. Am discutat ieri cu grupul de experți, care au examinat proiectul Strategiei de reformă a justiției și Planul de Acțiuni pentru implementarea acesteea, pe care le-am remis în adresa Consiliului Europei pe 3 ianuarie curent", a menţionat Chicu.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a declarat că proiectul de reformare a justiției trebuie supus unei consultări ample cu societatea civilă, profesioniștii din sistem, dar și toate forțele politice din țară, atât de la guvernare, cât și din opoziție.

"Chiar și cel mai perfect document juridic de reformă a justiției nu va avea mari șanse de succes, dacă procesul de reformă nu este unul incluziv, nu este susținut de forțele politice responsabile și societatea civilă. Fac apel public pentru participare activă și constructivă la procesul de consultare și definitivare a proiectului de reformă a justiției. Invităm partidele politice parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanții societății civile și profesioniștii din domeniul justiției, toate persoanele cointeresate, să participe în acest proces și să acorde suportul necesar pentru reformarea justiției în Republica Moldova. Vom aprecia foarte mult și participarea în acest proces a tuturor partenerilor noștri de dezvoltare, dar în mod special a reprezentanților Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii", a punctat Ion Chicu.

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Justiției va organiza, începând cu săptămâna aceasta, consultări asupra proiectului Strategiei.

loading...

Lasă un comentariu