Guvernul caută soluții privind asigurarea cu apă pentru irigarea solului. Solicitarea premierului Filip

Ședință de lucru la Guvern. Premierul Pavel Filip a solicitat identificarea soluţiilor pentru asigurarea agricultorilor cu apă pentru irigarea solului.

La şedinţă au participat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, ministrul Mediului, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi conducătorii instituţiilor de profil.

Premierul a cerut să se dea dovadă de o abordare constructivă şi să vină cu soluţii viabile. Totodată, Pavel Filip a solicitat să fie prezentate date reale despre cantităţile de apă de suprafaţă şi subterane disponibile, calitatea ei, precum şi despre impactul ulterior al acesteia asupra calităţii solului.

"Punem în discuţie o întrebare pe care o primesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu agricultorii, cu cetăţenii sau reprezentanţii administraţiei publice locale, este vorba despre irigarea solului. Vreau ca să ajungem la o concluzie privind cantitatea şi provenienţa apelor care pot fi utilizate în irigare şi să creăm agricultorilor posibilitatea de a le utiliza”, a declarat şeful Executivului.

Conform informaţiilor prezentate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în prezent în Republica Moldova sunt aproximativ 50.000 de hectare de livezi, plantaţii de viţă-de-vie, legume şi sere care necesită a fi irigate.

Crearea posibilităţilor de utilizare în irigare a apelor subterane, într-un mod controlat şi dozat, ar permite agricultorilor să-şi dezvolte afacerile şi să aibă o producţie constantă, inclusiv în perioadele de secetă.

În acelaşi timp, în cadrul şedinţei, reprezentanţii ministerului Mediului şi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei au pledat pentru exploatarea mai intensă a apelor râurilor, lacurilor, dar şi a celor acumulate în urma precipitaţiilor.

Conform studiilor existente, apele subterane au un grad mare de mineralizare, iar pentru a fi utilizate în irigare, agricultorii trebuie să dispună de filtre speciale, care sunt costisitoare. Utilizarea apelor subterane cu grad înalt de mineralizare, fără a fi filtrate prealabil, distrug calitatea solului.

Premierul a solicitat autorităţilor responsabile să prezinte informaţii actualizate privind apele care pot fi utilizate în irigare de către agricultori şi să fie elaborat un Plan de lucru amplu, cu termeni bine definiţi, pentru a oferi agricultorilor posibilitatea de a-şi moderniza infrastructura de irigare şi a avea acces la cantităţi suficiente de apă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu