Guvernul canadian a dezvăluit un plan strategic pe zece ani pentru Arctica

Guvernul canadian a dezvăluit marţi un plan strategic pe zece ani pentru Arctica, care prevede în special întărirea prezenţei militare.

Canada are în vedere să-şi consolideze prezenţa militară în Arctica, o regiune bogată în resurse naturale devenite mai accesibile pe fondul topirii gheţarilor, scrie AFP.

Un plan în acest sens, pe zece ani, a fost dezvăluit marţi de guvernul condus de Justin Trudeau.

Intitulat „Cadru strategic pentru Arctica şi Nordul Canadei“, documentul arată că „Arctica Canadiană trezeşte tot mai mult interes la nivel internaţional şi face obiectul unei concurenţe în creştere din partea unor actori statali şi nonstatali, care caută să profite de bogatele resurse naturale şi de poziţia strategică a regiunii“.

„Concurenţa şi accesul în creştere constituie provocări în materie de securitate, iar Canada trebuie să fie pregătită să le răspundă“, subliniază executivul canadian.

Canada se declară „decisă să-şi exercite suveranitatea“ asupra Pasajului de Nord-Vest, considerat o strâmtoare internaţională de acces liber de către numeroase state, printre care Statele Unite.

Pasajul de Nord-Vest, care şerpuieşte prin arhipelagul canadian, permite scurtarea cu peste 7.000 de kilometri a călătoriilor maritime între Europa şi Asia, notează AFP.

Potrivit documentului, statul canadian va lansa un proces de „vămuire la distanţă a navelor private“ străine, pentru a le obliga să se identifice. În plus, Canada îşi propune să-şi „consolideze capacităţile de supraveghere şi de control“, mai ales cu ajutorul unor noi sateliţi, scrie adevarul.ro

Lasă un comentariu