Guvernul ar putea să se opună alegerii altor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor

Embed:

Guvernul ar putea să se opună alegerii altor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor. Cel puţin asta a lăsat să se înţeleagă premierul Maia Sandu, care consideră că un astfel de exerciţiu ar fi contrar legii. Declaraţia prim-ministrului vine în contextul în care vineri urmează să aibă loc o nouă Adunare Generală Extraordinară a Judecătorilor, unde, magistraţi din toată ţara ar urma să aleagă din rândul lor noi membri ai CSM,după ce, luna trecută, i-au revocat pe judecătorii delegaţi anterior în această structură autonomă.

Guvernul, precum şi membrii demişi ai CSM nu recunoaşte această decizie şi califică aceste reuniuni drept ilegale. 

"Cu certitudine Guvernul nu o să permită ca judecătorii sau unii judecători să încalce flagrant legea, pentru că asta se întâmplă. Ceea ce s-a întâmplat la şedinţa precedentă a fost o încălcare a legii şi dacă se va continua în acelaşi sens atunci se va încălca legea. Acest lucru nu poate fi admis. Noi o să venim cu măsuri mult mai dure, inclusiv legislative", a spus premierul, Maia Sandu.

Preşedintele Adunării Generale a Judecătorilor, Alexandru Gheorghieş, a declarat pentru postul nostru de televiziune că nu comentează declaraţiile premierului şi că întrunirea este una perfect legală.   

Anterior, Maia Sandu a spus că deciziile luate în cadrul şedinţei din septembrie a Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor nu au efecte juridice şi, în opinia ei, nu pot fi luate în serios. La rândul său, ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a scris pe pagina sa de Facebook că adunarea a fost organizată cu încălcarea mai multor norme legale, pentru că s-a desfășurat în lipsa cvorumului, dar nu a prezentat probe în acest sens.

În context, magistratul Alexandru Gheorghieş a declarat că este problema executivului că nu recunoaşte deciziile din 27 septembrie privind revocarea a 7 membri CSM. Potrivit Constituţiei, puterea judecătorească, executivă şi legislativă sunt separate şi nu se subordonează una alteia. Între timp, membrii demişi ai CSM îşi continuă activitatea, dar nu s-a mai putut convoca în şedinţe şi se află acum în blocaj. Ieri, din lipsă de cvorum, a eşuat a doua tentativă de convocare a şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu