Guvernul a rezolvat problema agricultorilor care au terenuri după traseul Tiraspol-Râbniţa

Embed:

Agricultorii din raionul Dubăsari care au terenuri în stânga traseului Tiraspol-Râbniţa vor avea acces la loturile de pământ care le aparţin. Despre acest lucru se anunţă într-un comunicat al Guvernului. 

"Ca rezultat al eforturilor Guvernului Republicii Moldova în cadrul negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol, s-a reușit restabilirea accesului la loturile de pământ care aparțin proprietarilor din raionul Dubăsari. Astfel, a fost obținut în premieră accesul necondiționat al proprietarilor terenurilor agricole pentru un termen de 20 de ani, cu începerea utilizării din 1 august 2018 și eliberarea certificatelor în perioada imediat următoare.

Rezultatele acțiunilor Guvernului au fost comunicate luni, 23 aprilie curent, în cadrul întrevederii dintre reprezentanții Biroului Politici de reintegrare și administrațiile publice locale din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, precum și agenții economici din raionul Dubăsari", se arată în comunicatul emis de Guvern.

Petru Leşan din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, gestionează 260 de hectare de teren, care se află după traseul Tiraspol-Râbniţa. Bărbatul nu-şi poate lucra pământul din 2014.

"Referitor la pierderile, constituie, după datele din contabilitate, pe patru ani, în jur de 3,2 milioane de lei, asta e venit ratat.Nu am niciun bănuţ de datorie la stat, am plătit la CNAS, la CNAM, eu nu mă achit cu oameni, am datorie în jur de 100 de mii leafă", a spus Petru Leșan, agricultor.

În aceasta perioadă, Tiraspolul i-a propus fermierilor să încheie contracte cu administraţia nerecunoscută pentru lucrarea terenurilor.

"Eu am refuzat şi nu numai eu, noi mai mulţi am refuzat pentru că încă ne considerăm patrioţii Republicii Moldova. Ne dă 20 de ani, dar să am acces liber aşa cum are cela de la Naslavcea până la Giurgiuleşti că eu mă aflu pe pământul Republicii Moldova" a spus Petru Leșan, agricultor.

Soluţionarea problemei i-a bucurat şi pe cei care deţin loturile mici după traseu. Printre ei este şi acest bărbat din satul Doroţcaia care are două hectare de teren.

"Acolo sunt loturile noastre, încă din copilărie, acolo e pădure, acolo ne ducem cu vitele. Sunt cei pe care sursa de existenţă este pământul."

Primarul localităţii susţine că restricţiile Tiraspolului a fost o problemă gravă pentru sat.

"Primăria Doroţcaia dispune de 3.200 de hectare de terenuri agricole, dintre care 3.000 sunt amplsate după traseul Râbniţa-Tiraspol. Noi avem şi imobile după traseu, la care astăzi este asigurată paza. Din 2013, niciun ajutor sau niciun acces nu a fost", a spus Valeriu Berzan, primarul satului Doroţcaia.

Deja în perioada imediat următoare va începe eliberarea actelor, necesare pentru lucrarea terenurilor.

"Este o aşteptare îndelungată şi sunt bucuros că au găsit consens pentru a hotărî această problemă. Încă au mai rămas câteva probleme legate cu unele terenuri. Cetăţenii au plecat după graniţă sau au decedat şi nu ştiu cine rămâne pe terenurile acestea şi aceste probleme vor fi discutate şi mai departe", a spus Ion Solonenco, copreședinte Comisiei Unificate de Control.

PUBLIKA.MD aminteşte că din anul 2014 fermierii din raionul Dubăsari, care dețin aproximativ cinci mii de hectare de teren agricol pe malul stâng al Nistrului, s-au confruntat cu un șir de presiuni din partea Tiraspolului. 

Pentru a împiedica lucrările agricole au fost săpate șanțuri de jumătate de metru adâncime și lățime, în regiunea satelor Doroțcaia și Pohrebea din raionul Dubăsari, pe o porțiune de opt kilometri. Oamenii au fost nevoiți să parcurgă kilometri în plus pentru a ajunge la ternurile lor cu tehnică agricolă. Atunci, reprezentanții Tiraspolului au declarat că săpăturile sunt de fapt niște măsuri antiincendiare.

Problema nu a fost soluţionată nici în 2015. În luna decembrie, peste cinci mii de agricultori din cinci localităţi ale raionului Dubăsari au primit despăgubiri de la Guvern. Pentru un hectar de pământ au fost alocate câte 1200 de lei.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu